
Camembert pieczony w miodzie to bardzo prosta w przygotowaniu, efektowana i przede wszystkim pyszna przekąska. Robi furorę na każdej imprezie w domu lub na grillu, ale często przygotowuję ją też na podwieczorek. Przysiadamy się wtedy całą rodzinką i zajadamy ten ciągnący się, mięciutki ser z chrupiącymi grzankami i odrobiną konfitury żurawinowej lub borówkowej.
Camembert pieczony w miodzie – potrzebne składniki i przygotowanie
- 1 camembert
- 1 łyżeczka miodu
- gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Do podania:
- Grzanki (pieczywo zarumienione na maśle)
- Dżem lub konfitura (najlepiej żurawinowa lub borówkowa)
Pieczony camembert w miodzie- przygotowanie
Ser odwinąć z opakowania, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej. Na camembert ułożyć gałązkę rozmarynu i całość polać miodem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez około 20 minut. Po tym czasie ostrym nożem rozciąć górę sera, maczać w nim grzanki. Można polać ser konfiturą lub również maczać w niej grzanki. Smacznego.
Tu znajdziesz inny pomysł na przekąskę- SAŁATKA Z FIGAMI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na pieczony camembert lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.