Pieczona karkówka, prosty obiad z piekarnika, karkówka z piekarnika

karkówka z piekarnika
0
(0)

Latem najlepiej wrzucić coś do piekarnika i uciekać z kuchni, zgadzasz się? Kiedy skwar doskwiera, a mimo to ma się ochotę na porządny obiad, wówczas pieczona karkówka sprawdzi się wyśmienicie. Tak przygotowane mięso można również zawinąć w folie aluminiową i upiec na grillu.

Pieczona karkówka

  • około 0,7 kg karkówki (5 – 6 plastrów po około 2 cm grubości)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki musztardy (użyłam francuskiej, ale sarepska też się sprawdzi)
  • 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • spora szczypta tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Karkówka z piekarnika – przygotowanie

Najlepiej zamarynować karkówkę dzień wcześniej wieczorem, jednak wystarczy już pół godziny w przyprawach, żeby mięso złapało smak. Jeśli karkówka jest w kawałku, należy ją pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Olej, musztardę, paprykę, tymianek, pieprz i sól wymieszać, dokładnie pokryć mięso taką marynatą. Karkówkę odłożyć do lodówki na minimum pół godziny, po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.

Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Pieczona karkówka potrzebuje około 1 godziny w piekarniku (jeśli plastry są grubsze, to może być nawet 1,5 godziny), żeby stała się krucha i soczysta. Idealny dodatek to młode ziemniaki i ogórek małosolny.

Polecam również przepis na SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM, idealny sposób, żeby mięso nie wyszło suche.

pieczona karkówka

pieczona karkówka

karkówka z piekarnika

karkówka

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *