
Latem najlepiej wrzucić coś do piekarnika i uciekać z kuchni, zgadzasz się? Kiedy skwar doskwiera, a mimo to ma się ochotę na porządny obiad, wówczas pieczona karkówka sprawdzi się wyśmienicie. Tak przygotowane mięso można również zawinąć w folie aluminiową i upiec na grillu.
Pieczona karkówka
- około 0,7 kg karkówki (5 – 6 plastrów po około 2 cm grubości)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki musztardy (użyłam francuskiej, ale sarepska też się sprawdzi)
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- spora szczypta tymianku suszonego
- sól i pieprz do smaku
Karkówka z piekarnika – przygotowanie
Najlepiej zamarynować karkówkę dzień wcześniej wieczorem, jednak wystarczy już pół godziny w przyprawach, żeby mięso złapało smak. Jeśli karkówka jest w kawałku, należy ją pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Olej, musztardę, paprykę, tymianek, pieprz i sól wymieszać, dokładnie pokryć mięso taką marynatą. Karkówkę odłożyć do lodówki na minimum pół godziny, po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek.
Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. C. Pieczona karkówka potrzebuje około 1 godziny w piekarniku (jeśli plastry są grubsze, to może być nawet 1,5 godziny), żeby stała się krucha i soczysta. Idealny dodatek to młode ziemniaki i ogórek małosolny.
Polecam również przepis na SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM, idealny sposób, żeby mięso nie wyszło suche.

pieczona karkówka
