
Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Najczęściej jest to pieczona biała kiełbasa, choć oczywiście w żurku, czy po prostu z wody też ją uwielbiamy. A jakie są Wasze ulubione propozycje z białą kiełbasą w roli głównej?
Pieczona biała kiełbasa – potrzebne składniki
- 6 – 8 białych kiełbas surowych (około 1 kg) (w przypadku użycia kiełbas parzonych skrócić czas pieczenia do 45 minut łącznie)
- 3 duże cebule
- około 20 dag boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy (może być francuska lub sarepska)
- 0,5 szklanki piwa (lub 1 łyżka octu plus 0,5 szklanki wody)
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju
- sól i pierz
Biała kiełbasa z piekarnika – przygotowanie
Kiełbasy naciąć z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w piórka, boczek pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (u mnie blaszka 30 x 30 cm, ale może być naczynie żaroodporne), na to ułożyć plastry boczku i białe kiełbasy. Z musztardy, soli, pieprzu, oleju i piwa przygotować zalewę, polać nią kiełbasy i cebulę. Całość posypać majerankiem.
Formę do pieczenia przykryć (np folią aluminiową), po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 45 minut, następnie zdjąć przykrycie, obrócić kiełbasy i piec kolejne 30 – 35 minut do zarumienienia. Smacznego.
Pieczona biała kiełbasa to u nas obowiązkowa propozycja na Wielkanocne śniadanie. Na świąteczny obiad polecam PIECZEŃ RZYMSKĄ Z JAJKIEM.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


