Pieczona biała kiełbasa, pyszny przepis na świąteczny stół

pieczona biała kiełbasa
4.3
(49)
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA

Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Najczęściej jest to pieczona biała kiełbasa, choć oczywiście w żurku, czy po prostu z wody też ją uwielbiamy. A jakie są Wasze ulubione propozycje z białą kiełbasą w roli głównej?

Pieczona biała kiełbasa – potrzebne składniki

  • 6 – 8 białych kiełbas surowych (około 1 kg) (w przypadku użycia kiełbas parzonych skrócić czas pieczenia do 45 minut łącznie)
  • 3 duże cebule
  • około 20 dag boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy (może być francuska lub sarepska)
  • 0,5 szklanki piwa (lub 1 łyżka octu plus 0,5 szklanki wody)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pierz

Biała kiełbasa z piekarnika – przygotowanie

Kiełbasy naciąć z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w piórka, boczek pokroić w plasterki, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (u mnie blaszka 30 x 30 cm, ale może być naczynie żaroodporne), na to ułożyć plastry boczku i białe kiełbasy. Z musztardy, soli, pieprzu, oleju i piwa przygotować zalewę, polać nią kiełbasy i cebulę. Całość posypać majerankiem.

Formę do pieczenia przykryć (np folią aluminiową), po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez około 45 minut, następnie zdjąć przykrycie, obrócić kiełbasy i piec kolejne 30 – 35 minut do zarumienienia. Smacznego.

Pieczona biała kiełbasa to u nas obowiązkowa propozycja na Wielkanocne śniadanie. Na świąteczny obiad polecam PIECZEŃ RZYMSKĄ Z JAJKIEM.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Pieczona biała kiełbasa

biała kiełbasa

Oceń ten przepis

4.3 / 5. 49

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *