
Pieczeń rzymska z jajkiem (klops z jajkiem) to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych, super sprawdza się na obiad (nie tylko świąteczny), ale też na kanapki. Taką pieczeń łatwo przygotować, prezentuje się ciekawie, a w dodatku jest pyszna.
Pieczeń rzymska z jajkiem – potrzebne składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0,4 kg mięsa mielonego wołowego (można użyć tylko jeden rodzaj)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- Szczypta tymianku
- Sól i pieprz
Dodatkwo:
- 2 łyżki oleju do smażenia
Klops z jajkiem – przygotowanie
Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać surowe jajko, bułkę tartą, musztardę, natkę pietruszki i sól i pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 -3 minuty. Po usmażeniu cebulę i czosnek dodać do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jeśli używacie wielorazowej formy (keksówka 39 x 11 cm) należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. W foremkach jednorazowych nie jest to konieczne. Na dno formy wyłożyć 1/3 mięsa, na nie położyć obrane jajka. Jajka z każdej strony otoczyć pozostałym mięsem (boki, pomiędzy jajkami i góra).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 1,5 godziny, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Smacznego.
Wielbicieli mięsnych, pożywnych obiadów zapraszam po przepis na WIEJSKI KOCIOŁEK.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na pieczeń rzymską z jajkiem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



klops