pasztet z mięsa z rosołu
5
(2)
pasztet z mięsa z rosołu

Często dostaję zapytanie o to, co zrobić z mięsem i warzywami, które zostają po ugotowaniu rosołu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na delikatny pasztet przygotowany właśnie z tych składników. Przepis jest prosty, a pasztet wychodzi wilgotny i kremowy. A dzięki użyciu mięsa i warzyw, na których powstał rosół, nic się nie zmarnuje i nie trafi do kosza. Same korzyści prawda? Dodatkowo taki pasztet nadaje się nie tylko na kanapki, ale można go zjeść na ciepło na obiad. Stanowi też świetną alternatywę dla wielkanocnego pasztetu.

Co można przygotować z mięsa i warzyw z rosołu?

Jest wiele pomysłów na to, żeby wspomniane produkty nie wylądowały w śmietniku. Takim, który przychodzi na myśl w pierwszej kolejności jest po prostu ich zjedzenie. Jednak nie każdy lubi smak rosołowych warzyw, podrzucę Wam więc kilka pomysłów, jak takie mięso i warzywa przerobić, żeby dostały nowe życie, a Wy kolejne pyszne danie.

  1. farsz do krokietów- zmielić mięso z warzywami, można dodać namoczone, zmielone grzyby (np. pieczarki) i przyprawy,
  2. farsz do pierogów- w tym wypadku też należy mięso zmielić, dodać podsmażoną cebulę i czosnek
  3. galert- z resztek rosołu, warzyw i mięsa. Rosół wymieszać z żelatyną, zalać nim mięso i warzywa, odstawić do stężenia
  4. placki- do zmielonego mięsa i warzyw dodać mąkę i jajko, żeby wyszła gęsta masa, smażyć na rumiano,
  5. pasta kanapkowa- analogicznie, mielimy i przyprawiamy,
  6. potrawka- mięso z warzywami w sosie śmietanowym,
  7. kotlety- do zmielonego mięsa dodaj jako i bułkę tartą, usmaż na złoto
  8. pasztet.

Składniki na pasztet

  • ok 0,5 kg mięsa z rosołu (u mnie to zazwyczaj kurczak i indyk)
  • 2-3 marchewki z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu
  • 0,5 selera z rosołu
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej lub dwie namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie pasztetu

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie lub oleju. Gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek i smażyć do delikatnego zrumienienia. Mięso należy oczyścić ze skóry, kości i chrząstek. Na wagę ok 0,5 kg wychodzi dwie ćwiartki z kurczaka i jedna golonka z indyka, ale pasztet można przygotować na każdym mięsie, którego używacie do ugotowania rosołu. Oczyszczone mięso, warzywa z rosołu i usmażoną cebulę z czosnkiem zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, można też użyć malaksera. Ja korzystam z tej drugiej opcji. Masa powinna być gładka i puszysta.

Do przygotowanej masy mięsnej dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajka i bułkę tartą (lub namoczone w mleku i dobrze odciśnięte kajzerki). Wszystko wymieszać. Przygotować foremkę do pieczenia (ja użyłam aluminiową 10×23 cm). Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, tak by pokryła całe wnętrze foremki. Pasztet przełożyć do przygotowanej foremki, można go udekorować liśćmi laurowymi, plastrami pieczarek, lub zostawić bez niczego. włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec w tej temperaturze 45 min, na ostatnie 15 min zwiększyć temperaturę do 200 st C, żeby pasztet się zarumienił. Wyciągnąć foremkę z piekarnika i zostawić pasztet do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

1 komentarz

  1. Wygląda smakowicie! muszę spróbować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *