
Sezon ogórkowy w pełni, więc warto go wykorzystać na przygotowanie ogórków kiszonych lub małosolnych. Smak świeżo przygotowanych ogórków to ideał letnich wieczorów- wystarczy pieczywo z masłem i ogórki kiszone bądź małosolne, żeby cieszyć się smakiem lata. Każdy chyba wie, jak dobre dla naszego organizmu są kiszonki. Ogórki kiszone są niskokaloryczne (zaledwie 11 kcal w 100 g), wspomagają odporność, są także źródłem witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Usprawniają działanie układu trawiennego i obniżają poziom cholesterolu, a także wspomagają odchudzanie, dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. 1
Poniżej znajdziecie przepis na ogórki kiszone lub małosolne (zależy od długości kiszenia) mojej babci. To właśnie według tego przepisu przygotowuję wszystkie przetwory na zimę.
Ogórki kiszone- potrzebne składniki

- 4 kilogramy ogórków gruntowych
- 2 główki czosnku
- 6 – 8 liści chrzanu
- 20 – 30 liści drzew lub krzewów owocowych (wiśnia, porzeczka, malina, śliwa, grusza) lub liści dębu
- 8 – 10 kwiatów kopru
- korzeń chrzanu – po ok 5 cm na każdy słoik
Zalewa:
- około 3 litry wody
- 6 łyżek soli
Dodatkowo:
- 8 – 10 słoików 1 litrowych

Ogórki kiszone lub małosolne- przygotowanie
Ogórki umyć, włożyć do zimnej wody na ok 2 godziny. W tym czasie można przygotować słoiki i zalewę. Każdy słoik i zakrętkę dokładnie umyć (można też wyparzyć) i osuszyć. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy po 2 łyżki soli na każdy litr wody. Zalewę zagotować i trzymać na wolnym ogniu, aż do momentu użycia. Do każdego słoika włożyć na spód kwiat kopru, kawałek liścia chrzanu (około 5- 7 cm), 1 ząbek czosnku i 2 listki drzew lub krzewów owocowych.
Jeśli mamy grube ogórki, można przekroić je wzdłuż. Układamy je bardzo ciasno w słoiku, pomiędzy wtykamy korzeń chrzanu. Na wierzch dajemy kolejny kwiat kopru, 1 ząbek czosnku, kawałek liścia chrzanu i 2 liście wiśni, porzeczki lub dębu. Całość powinna sięgać około 2 cm poniżej krawędzi słoika. Każdy słoik zalewamy gorącą zalewą (lejemy nie po ogórkach, tylko po liściach) i od razu zakręcamy.
Słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce (warto położyć je na jakiejś podstawce lun w pojemniku, gdyż w czasie procesu fermentacji będzie wypływać z nich zalewa) na 1 dzień, aby otrzymać ogórki małosolne, jeśli chcemy uzyskać kiszone, należy trzymać je w cieple przez około 5 dni, a następnie przenieść do spiżarki, czyli w chłodniejsze i ciemne miejsce.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kiszone ogórki lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanych zimowych zapasach. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na inne smaki lata, takie jak CIASTO MAŚLANKOWE Z TRUSKAWKAMI.