Przepis na prosty odrywany chlebek ziołowy z czosnkiem

chlebek czosnkowy
4.3
(76)
odrywany chlebek ziołowy

Ten odrywany chlebek ziołowy jest po prostu genialny. Sprawdzi się na każdej imprezie, na kolację lub jako pyszna przekąska. Jest niesamowicie puszysty i delikatny, mocno aromatyczny dzięki użytym ziołom. U nas to hit za każdym razem, gdy pojawia się na stole.

Odrywany chlebek ziołowy – potrzebne składniki

Ciasto:

  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 40 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży instant
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli

Masełko ziołowe

  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka koperku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3/4 łyżeczki soli

Chlebek czosnkowy – przygotowanie

Jeśli używasz drożdży świeżych, należy przygotować zaczyn – do ciepłego (nie gorącego) mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia (około 10 minut). Do miski przełożyć resztę mąki, jajko, ciepłą wodę, olej, oregano, zioła prowansalskie, sól i wyrośnięty zaczyn.

Jeśli używasz drożdży suchych, dodaj je bezpośrednio do ciasta z resztą składników – nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu.

Ciasto wyrabiać przez minimum 10 minut (ja to robię w misce, ale można też wyłożyć je czysty blat), aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie dość klejące, tak ma być. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotować masełko – masło powinno być w temperaturze pokojowej, jeśli nie wyjęliście masła wcześniej, można przez kilka sekund podgrzać je w kuchence mikrofalowej. Dodać resztę składników na masełko i dokładnie je połączyć.

Tortownicę (średnica 23 cm) dokładnie wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia (musi to być jeden kawałek papieru, inaczej całe masło wypłynie i będzie się palić w piekarniku), a piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra – dół).

Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić, najlepiej w misce. Blat obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, posypać je mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Ciasto na chlebek ziołowy posmarować masełkiem i pokroić ostrym nożem na pasy szerokości około 5 cm (zdjęcie).

Z każdego pasa ciasta ułożyć harmonijkę i ułożyć w formie. Tortownicę przykryć ściereczką na około 10 minut, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na około 35 – 40 minut do zarumienienia. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić w nim chlebek czosnkowy na około 10 minut, następnie wyjąc go i pozwolić ostygnąć. Smacznego.

Polecam również przepis na pyszną imprezową sałatkę – SAŁATKĘ GYROS.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na odrywany chlebek ziołowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

CZOSNEK

Oceń ten przepis

4.3 / 5. 76

Polecane

8 komentarzy

  1. Dziewiecki Brigitte

    Swietne przepisy. Chetnie bede z nich korzystac

    1. Bardzo mnie to cieszy, dziękuję 😁

  2. Dziś zrobiłam i wyszedł pyyszny! Wszyscy się zajadają 😊

    1. Bardzo mnie to cieszy. Chlebek rzeczywiście jest pyszny 🙂

  3. Joanna Krupińska

    Kiedyś jadłam taki chlebek. Chciałam zrobić sama ale nie mogłam znaleźć fajnego przepisu. A tu u Pani tak wszystko fajnie napisane, aż chce się gotować. Muszę skorzystać z przepisu😊😉 pozdrawiam

    1. Bardzo mnie to cieszy, to dla mnie duża motywacja do prowadzenia tego bloga 🙂

  4. Ten chlebek wygląda przecudownie! Szukam właśnie jakiegoś pieczywa do zestawu serów i wędlin, który zamówiłam z https://kaiserhofsklep.pl/kategoria-produktu/sery/sery-austriackie/, bo zawsze dobrze jest mieć coś delikatnego do przegryzienia. Dostępne tam sery austriackie są przepyszne i na pewno będą świetnie smakować z takim ziołowym chlebem, który na pewno zrobię.

    1. Tak, ten chlebek na pewno będzie pasować ☺️ życzę smacznego 😁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *