
Ten odrywany chlebek ziołowy jest po prostu genialny. Sprawdzi się na każdej imprezie, na kolację lub jako pyszna przekąska. Jest niesamowicie puszysty i delikatny, mocno aromatyczny dzięki użytym ziołom. U nas to hit za każdym razem, gdy pojawia się na stole.
Odrywany chlebek ziołowy – potrzebne składniki
Ciasto:
- 600 g mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki cukru
- 40 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży instant
- 4 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki oregano suszonego
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
Masełko ziołowe
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 0,5 pęczka koperku
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 3/4 łyżeczki soli
Chlebek czosnkowy – przygotowanie
Jeśli używasz drożdży świeżych, należy przygotować zaczyn – do ciepłego (nie gorącego) mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia (około 10 minut). Do miski przełożyć resztę mąki, jajko, ciepłą wodę, olej, oregano, zioła prowansalskie, sól i wyrośnięty zaczyn.
Jeśli używasz drożdży suchych, dodaj je bezpośrednio do ciasta z resztą składników – nie ma potrzeby przygotowywania zaczynu.
Ciasto wyrabiać przez minimum 10 minut (ja to robię w misce, ale można też wyłożyć je czysty blat), aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto będzie dość klejące, tak ma być. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować masełko – masło powinno być w temperaturze pokojowej, jeśli nie wyjęliście masła wcześniej, można przez kilka sekund podgrzać je w kuchence mikrofalowej. Dodać resztę składników na masełko i dokładnie je połączyć.
Tortownicę (średnica 23 cm) dokładnie wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia (musi to być jeden kawałek papieru, inaczej całe masło wypłynie i będzie się palić w piekarniku), a piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra – dół).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić, najlepiej w misce. Blat obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, posypać je mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Ciasto na chlebek ziołowy posmarować masełkiem i pokroić ostrym nożem na pasy szerokości około 5 cm (zdjęcie).
ciasto drożdżowe chleb ziołowy
Z każdego pasa ciasta ułożyć harmonijkę i ułożyć w formie. Tortownicę przykryć ściereczką na około 10 minut, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na około 35 – 40 minut do zarumienienia. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i zostawić w nim chlebek czosnkowy na około 10 minut, następnie wyjąc go i pozwolić ostygnąć. Smacznego.
Polecam również przepis na pyszną imprezową sałatkę – SAŁATKĘ GYROS.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na odrywany chlebek ziołowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



Swietne przepisy. Chetnie bede z nich korzystac
Bardzo mnie to cieszy, dziękuję ????
Dziś zrobiłam i wyszedł pyyszny! Wszyscy się zajadają ????
Bardzo mnie to cieszy. Chlebek rzeczywiście jest pyszny 🙂
Kiedyś jadłam taki chlebek. Chciałam zrobić sama ale nie mogłam znaleźć fajnego przepisu. A tu u Pani tak wszystko fajnie napisane, aż chce się gotować. Muszę skorzystać z przepisu???????? pozdrawiam
Bardzo mnie to cieszy, to dla mnie duża motywacja do prowadzenia tego bloga 🙂
Ten chlebek wygląda przecudownie! Szukam właśnie jakiegoś pieczywa do zestawu serów i wędlin, który zamówiłam z https://kaiserhofsklep.pl/kategoria-produktu/sery/sery-austriackie/, bo zawsze dobrze jest mieć coś delikatnego do przegryzienia. Dostępne tam sery austriackie są przepyszne i na pewno będą świetnie smakować z takim ziołowym chlebem, który na pewno zrobię.
Tak, ten chlebek na pewno będzie pasować ☺️ życzę smacznego ????