Kruche maślane ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski

ciasteczka maślane
5
(9)
maślane ciasteczka

Ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski, to deser, który rozpieści Was i Waszą rodzinę. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybko się je robi, ale ostrzegam, że równie szybko znikają. Pasują do kawy, herbaty a moje dziecko zajada je z mlekiem. Skuś się na ciasteczko 🙂

Maślane ciasteczka z czekoladą – potrzebne składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g czekolady gorzkiej

Pieguski – przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę (około 5 minut). Dodać jajko i miksować jeszcze 2 minuty. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać mikserem lub łyżką.

Czekoladę posiekać nożem na dość drobną kostkę. Dodać do masy na pieguski i wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie je rozpłaszczyć i układać na papierze do pieczenia. Należy zachować odstępy, bo ciastka urosną. Piec 15 -17 minut do zrumienienia. Smacznego.

Na deser polecam również CIASTO ZEBRĘ.

ciastko

Oceń ten przepis

5 / 5. 9

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.