
Ciasteczka z czekoladą, czyli pieguski, to deser, który rozpieści Was i Waszą rodzinę. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, szybko się je robi, ale ostrzegam, że równie szybko znikają. Pasują do kawy, herbaty a moje dziecko zajada je z mlekiem. Skuś się na ciasteczko 🙂
Maślane ciasteczka z czekoladą – potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g czekolady gorzkiej
Pieguski – przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę (około 5 minut). Dodać jajko i miksować jeszcze 2 minuty. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać mikserem lub łyżką.
Czekoladę posiekać nożem na dość drobną kostkę. Dodać do masy na pieguski i wymieszać łyżką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie je rozpłaszczyć i układać na papierze do pieczenia. Należy zachować odstępy, bo ciastka urosną. Piec 15 -17 minut do zrumienienia. Smacznego.
Na deser polecam również CIASTO ZEBRĘ.

