
Sezon na szparagi w pełni, zachęcam Was do wypróbowania przepisu na makron ze szparagami. To jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem. Co roku gości u mnie na stole kilka razy, nawet wybredna czterolatka się zajada. To bardzo proste i pyszne danie, zachęcam do wypróbowania, tym bardziej, że jego przygotowanie zajmie Ci nie dłużej niż 25 minut.
Makaron ze szparagami – potrzebne składniki
- Ok 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- 1 pęczek szparagów
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej (80 g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- Szczypta chilli
- 1 łyżeczka oregano
- Sól i pieprz według uznania
Pomysł na szparagi – przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zostawić 0,5 szklanki wody z gotowania) W tym czasie obrać i pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oleju na małym ogniu. Szynkę pokroić w paseczki. Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki (złapać za końcówkę i w połowie szparaga, zgiąć, aż zdrewniała część się odłamie) i pokroić na kawałki około 1 – 2 cm, zostawiając około 5 cm ze strony główki.
Gdy cebula zacznie się rumienić, dodać na patelnię szynkę oraz szparagi (bez główek) i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć około 3 minuty, następnie wlać śmietanę i dodać przyprawy. Dusić przez około 5 minut, następnie dodać główki szparagów i 0,5 chochelki wody z gotowania makaronu. Na patelnię wyłożyć odcedzony makaron i wymieszać. Smacznego.
Jeśli szukasz więcej przepisów na sezonowe pyszności, wypróbuj przepis na BOTWINKĘ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na makaron ze szparagami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


