makaron z krewetkami
5
(5)
krewetki z makaronem
Makaron z krewetkami

Krewetki to moja wielka miłość. Uwielbiam ich smak zarówno w klasycznej wersji z czosnkiem, solą i pieprzem podsmażone na maśle, ale też w zupach z owocami morza, czy też właśnie z makaronem. Makaron z krewetkami to danie, które sprawdzi się na romantyczną kolację albo na wykwintny obiad. Podany z białym winem zamieni posiłek w ekskluzywną ucztę, która rozpieści Wasze podniebienia.

Krewetki uznawane są za afrodyzjak, ponieważ zawierają spore ilości cynku, fosforu i magnezu, ale też z powodu ich wyrafinowanego smaku. Są też źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają kwasy omega – 3, co sprawia, że uznawane są za bardzo zdrowy produkt. Sprawdźcie przepis na makaron z krewetkami i dajcie się ponieść smakowym uniesieniom.

Makaron z krewetkami – potrzebne składniki

  • 300 g krewetek (mogą być świeże lub mrożone, warto wybrać białe krewetki Vannamei)
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Ok 10 pomidorków koktajlowych
  • Ok 100 ml białego półwytrawnego lub wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz
makaron z krewetkami
makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami – sposób przygotowania

Makaron z krewetkami przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy 30 minut i już można zajadać się pyszną pastą z owocami morza. Krewetki oczyścić z pancerzy, zostawić go tylko na ogonkach. Z grzbietu usunąć czarną „nitkę” (jest to przewód pokarmowy). Naciąć grzbiet wzdłuż czarnej kreski i delikatnie ją usunąć. Większość mrożonych krewetek jest już w ten sposób przygotowana do spożycia, podaję jednak sposób ich oczyszczenia, w razie, gdybyście kupili krewetki świeże. Mrożone należy rozmrozić (np w ziemnej wodzie) i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Podczas odcedzania odlać 1/4 szklanki wody, zostanie on użyta do przygotowania sosu. Czosnek i natkę pietruszki należy drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać krewetki i smażyć je przez 1,5 minuty z każdej strony. Dodać czosnek, oprószyć solą i pieprzem. Po następnej minucie dodać białe wino (wytrawne lub półwytrawne), a także 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i śmietanę, gotować ok 7 minut. Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Makaron z krewetkami podawać od razu, można go jeszcze posypać natką pietruszki. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na krem brokułowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Jeśli podacie makaron z krewetkami na obiad, warto przygotować też zupę. Polecam delikatny krem z brokułów, na który przepis znajdziecie TUTAJ .

krewetki

Oceń ten przepis

5 / 5. 5

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *