
Makaron z kozim serem to danie proste, ale tak pełne smaku, jak tylko może być jedzenie we włoskim stylu. Przygotowanie go zajmie Ci około 20 minut, a potem to już tylko eksplozja smaku w ustach. Bałam się, czy kozi ser nie zdominuje smaku, jednak okazał się idealnym uzupełnieniem smaku. Szybko i pysznie? Proszę bardzo.
Makaron z kozim serem – potrzebne składniki
- około 200 g makaronu tagliatelle (wstążki)
- 4 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- około 150 g świeżego szpinaku (3 duże garście)
- około 15 szt pomidorków koktajlowych
- około 150 g sera koziego twardego (można zastąpić serem feta)
- sól i pieprz
Makaron z serem – przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek, a po około minucie wrzucić szpinak i pomidorki pokrojone na połowę. Wstępnie przyprawić solą i pieprzem. Gdy szpinak zwiędnie, na patelnię przełożyć ugotowany makaron oraz dodać pokrojony w plasterki ser (można go też zetrzeć na tarce o dużych oczkach).
Smażyć jeszcze 1 – 2 minuty, aż składniki się połączą, w międzyczasie makaron z kozim serem należy ostatecznie doprawić. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Mam też dla Ciebie przepis na idealne, miękkie i delikatne KOPYTKA.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na makaron z kozim serem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



