
Makaron w sosie curry to pyszna propozycja na obiad, który przygotowujesz w 20 minut. Możesz go przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Każdy z nas ma czasem przesyt dań mięsnych, a ten makaron sprawi, że nawet największy mięsożerca zje go ze smakiem i poprosi o dokładkę. Pyszne, sycące danie, które rozgrzewa, a jednocześnie jest przyjemnie lekkie. Musisz wypróbować ten przepis.
Makaron w sosie curry – potrzebne składniki
- 1 słoik lub puszka ciecierzycy (około 400 g) (możecie też użyć suszonej cieciorki, namoczyć ją przez noc i ugotować do miękkości)
- około 300 g makaronu spaghetti
- 1 puszka mleka kokosowego (można zastąpić 200 ml śmietany 30 %)
- 1 opakowanie szpinaku (200 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- spora szczypta chili
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- Sól i pieprz według uznania
Makaron z ciecierzycą – przygotowanie
Ciecierzycę przepłukać na sitku, osączyć. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie lub oleju na dużej patelni. Gdy cebula się delikatnie zarumieni, dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po około minucie dodać szpinak. Gdy szpinak zwiędnie dołożyć na patelnię ciecierzycę, wlać mleko kokosowe (wcześniej wymieszać) i przyprawy.
Dusić około 5 minut, dodać ugotowany makaron wymieszać i po około minucie zdjąć z ognia. Smacznego.
Jeśli szukasz wegetariańskich dań, sprawdź przepis na PLACKI Z UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na makaron w sosie curry lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



curry