
Lizaki bezowe to świetny sposób na podarowanie bliskim słodkości bez chemii. Beziki są również świetnym sposobem na dekorowanie ciast, deserów i tortów. Sprawdzą się w roli prezentu, wystarczy zapakować je w celofan i mamy piękny i pyszny podarek. Lizaki bezowe i beziki przygotowane w poniższy sposób można przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka miesięcy.
Lizaki bezowe – potrzebne składniki
- 120 g białka jaj (białka z 4 dużych jaj)
- 220 g cukru
- 50 g cukru pudru
Lizaki z bezy – przygotowanie
Białka i cukier umieścić w szklanej misce. Przygotować kąpiel wodną – na palniku kuchenki ustawić szeroki garnek z około 2 -3 cm, nad tym ustawić miskę z białkami. Mieszać białka z cukrem aż do rozpuszczenia cukru (około 20 minut, najlepiej trzepaczką), następnie gorące białka ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną i błyszczącą pianę (około 8 minut).
Ułożyć patyczki od szaszłyków lub papierowe słomki na papierze do pieczenia.
Ubite białka można zabarwić barwnikiem spożywczym w proszku (wymieszać połowę masy bezowej z szczyptą barwnika) i ułożyć na folii spożywczej (patrz zdjęcia), następnie odciąć jeden koniec folii i włożyć do rękawa cukierniczego.






Można również nie używać barwników, wtedy masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć kształt lizaków (zaczynając od środka na zewnątrz) na przygotowane wcześniej patyczki.
Lizaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, następnie od razu zmniejszyć temperaturę do 70 stopni (z termoobiegiem). Lizaki bezowe suszyć około 3 godziny (lizaki bez problemu powinny odchodzić od papieru do pieczenia), następnie wyłączyć piekarnik i pozwolić lizakom całkowicie w nim ostygnąć. Smacznego.
Deser już mamy, na obiad proponuję więc FASZEROWANĄ PAPRYKĘ
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na lizaki bezowe lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


