
Kurczak w sosie porowym to danie ekspresowe w wykonaniu, a pyszne jak mało co. Kilka składników, 25 minut przygotowania i już możesz cieszyć się smakiem aromatycznego obiadu.
Kurczak w sosie porowym – potrzebne składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duży por lub 2 mniejsze
- 100 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Sos porowy – przygotowanie
Por pokroić w plasterki (tylko białą i jasnozieloną część), odstawić. Pierś kurczaka pokroić na małe kotleciki o grubości około 1 cm, w poprzek mięsa. Przyprawić je solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron na odrobinie oleju na małym ogniu. Mięso zdjąć z patelni, odstawić na talerz, a na patelnię wrzucić pokrojonego pora.
Por dusić, aż będzie prawie miękki (około 5 minut) dodać 0,5 szklanki wody i usmażone mięso. Dusić około 10 minut, dodać śmietanę, doprawić sos do smaku i zdjąć z ognia. Podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kurczaka w sosie porowym lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Na mięsny obiad polecam również PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM.



