Kurczak na ryżu, prosty i szybki w przygotowaniu obiad

kurczak na ryżu
4.7
(3)
kurczak na ryżu

Szkoda Ci czasu na stanie przy garach? Kurczak na ryżu to danie, którego szukasz. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki (wystarczy 20 minut!), a do tego po prostu pyszny. Cała moja rodzina zajada się tym daniem, a ja się cieszę, że nie zajmuje ono dużo czasu, który mogę poświęcić córce lub na czytanie książki.

Z podanych proporcji spokojnie wychodzi obiad na dwa dni, więc mamy kolejną oszczędność czasu.

Kurczak na ryżu – potrzebne składniki

  • 8 podudzi (nóżek) z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 5 pieczarek
  • 1 duża cebula

Marynata do kurczaka:

  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku
  • spora szczypta chili
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 2 łyżki oleju

Zalewa:

  • Około 0,5 l bulionu (ostatecznie może być z kostki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • Olej do posmarowania formy

Kurczak na ryżu – przygotowanie

Do dużej miski wlać olej, dodać sól, słodką paprykę, chili, zioła prowansalskie oraz curry. Wymieszać, włożyć mięso i dokładnie obtoczyć w marynacie. Do bulionu dodać kurkumę, zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na spód dać cebulę pokrojoną w plasterki, na to wysypać ryż, zalać bulionem. Ułożyć mięso, przykryć (np folią aluminiową) i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 1,5 h. Na ostatnie 20 min pieczenia zdjąć przykrycie, żeby udka się zarumieniły. Smacznego 😁

Na szybki obiad polecam również MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kurczaka na ryżu lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Ryż

Oceń ten przepis

4.7 / 5. 3

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.