
Szkoda Ci czasu na stanie przy garach? Kurczak na ryżu to danie, którego szukasz. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki (wystarczy 20 minut!), a do tego po prostu pyszny. Cała moja rodzina zajada się tym daniem, a ja się cieszę, że nie zajmuje ono dużo czasu, który mogę poświęcić córce lub na czytanie książki.
Z podanych proporcji spokojnie wychodzi obiad na dwa dni, więc mamy kolejną oszczędność czasu.
Kurczak na ryżu – potrzebne składniki
- 8 podudzi (nóżek) z kurczaka
- 1 szklanka ryżu
- 5 pieczarek
- 1 duża cebula
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki papryki w proszku
- spora szczypta chili
- 1 płaska łyżeczka curry
- 2 łyżki oleju
Zalewa:
- Około 0,5 l bulionu (ostatecznie może być z kostki)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżka soli
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
- Olej do posmarowania formy

Kurczak na ryżu – przygotowanie
Do dużej miski wlać olej, dodać sól, słodką paprykę, chili, zioła prowansalskie oraz curry. Wymieszać, włożyć mięso i dokładnie obtoczyć w marynacie. Do bulionu dodać kurkumę, zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na spód dać cebulę pokrojoną w plasterki, na to wysypać ryż, zalać bulionem. Ułożyć mięso, przykryć (np folią aluminiową) i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 1,5 h. Na ostatnie 20 min pieczenia zdjąć przykrycie, żeby udka się zarumieniły. Smacznego ????
Na szybki obiad polecam również MAKARON Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kurczaka na ryżu lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

