
Krokiety z kapustą i grzybami to zdecydowanie smak świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie muszą pojawić się na moim świątecznym stole. Zawsze podaję je z gorącym barszczem czerwonym. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku wraz z moim sposobem zawijania krokietów.
Krokiety z kapustą i grzybami – potrzebne składniki
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 40 g suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) można też zastąpić 0,5 kg pieczarek
- 1 spora cebula
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- Mąka, 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia
- Olej do smażenia
Krokiety z kapustą i grzybami – przygotowanie
Grzyby namoczyć przez minimum 3 godziny, następnie gotować przez około 30 minut. Grzyby odcedzić (wywar zostaw do przygotowania barszczu lub zupy grzybowej) i pokroić w drobną kostkę. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać pod bieżącą wodą. Kapustę kiszoną pokroić , zalać szklanką wody i gotować przez około 30 minut do miękkości, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na małym ogniu do zarumienienia. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszać i doprawić do smaku.
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać mikserem, odstawić na 15 minut. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju, rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na średnim ogniu, do zarumienienia.
Na naleśnikach rozprowadzić kapustę, zawinąć krokiety (poniżej mój sposób na zawijanie krokietów). Krokiety obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, krokiety z kapustą i grzybami smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego.
Wypróbuj przepis na MURZYNKA, CZYLI NAJŁATWIEJSZE CIASTO CZEKOLADOWE.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



