Przepyszny, delikatny i kremowy sernik z pianką

sernik z pianką
5
(2)
sernik z pianką
kremowy sernik z pianką

Kocham ten sernik z pianką. Generalnie jestem zakochana w sernikach, uwielbiam i te pieczone i te na zimno. Przepis na ten wypiek podbije Wasze serca, upiekłam go na swoje urodziny i współpracownicy dopytywali o przepis. Sernik jest bardzo kremowy, a delikatna pianka na wierzchu dodaje mu lekkości. Kruchy spód, przepyszny serowy środek i słodka pianka to genialne połączenie, sernik z pianką posmakuje każdemu, dodatkowo jego przygotowanie nie jest takie trudne, na jakie wygląda.

Sernik z pianką – potrzebne składniki

Podane ilości wystarczą do przygotowania ciasta w standardowej blaszce o wymiarach 36 x 25.

Kruchy spód:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego sła (3/4 kostki)
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka (polecam Piątnica, nie jest bardzo mokry)
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju

Pianka:

  • 6 białek (pozostałe z przygotowania spodu i masy serowej)
  • 1 szklanka cukru
prosty sernik

Sernik z pianką – przygotowanie

Przygotowanie sernika z pianką należy zacząć od kruchego spodu. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki. Szybko zagnieść, żeby ciasto mocno się nie ociepliło. Włożyć na 15 minut do zamrażarki, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z zamrażarki, pokroić nożem na plastry i wyłożyć nim spód. Ciasto nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika, piec ok 20 minut.

W czasie, gdy kruche ciasto się piecze, przygotować masę serową. Żółtka i 2 całe jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę (taką jak na poniższym zdjęciu). Miksowanie na najwyższych obrotach powinno trwać około 8 minut.

ubite żółtka z cukrem
żółtka ubite z cukrem

Zmniejszyć obroty miksera, partiami dodawać twaróg. W osobnej misce wymieszać mleko, budynie i mąkę ziemniaczaną. Powoli wlewać do masy serowej miksując na najniższych obrotach, na koniec wąskim strumieniem dolać olej. Miksowanie na niskich obrotach zapobiegnie zbytniemu napowietrzeniu masy. Masa serowa wyjdzie rzadka, tak ma być. Wylać masę na podpieczony spód, włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piec ok 50 minut. Po wyjęciu ciasta od razu obniżyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza.

Na około 10 minut przed końcem pieczenia przygotować piankę. Na najwyższych obrotach miksera zacząć ubijać białka, a po około 2 minutach dodawać cukier (po 2 – 3 łyżki). Miksować łącznie około 10 minut, aż pianka będzie sztywna i błyszcząca. Na gorący sernik (środek może być wciąż półpłynny) wyłożyć ubite białka i delikatnie wyrównać. Można narysować wzór. Sernik z pianką włożyć do piekarnika (150 stopni) i piec około 20 minut.

Sernik z pianką wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sernik z pianką lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym cieście. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Jeśli tak jak ja jesteś wielbicielem serników, koniecznie wypróbuj przepis na kremowy sernik z mango (obłędny!), przepis znajdziesz TUTAJ.

Darmowe zdjęcie z galerii z biały, bukiet, chata

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *