Kremowe i delikatne risotto z pieczarkami

risotto z pieczarkami
5
(2)
risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami to niezawodny sposób na pyszny obiad. Wprawdzie jego przygotowanie jest dość pracochłonne, jednak nie tak trudne, jakby mogło się wydawać. Smak tego dania zrekompensuje Wam czas spędzony w kuchni.

Risotto z pieczarkami – potrzebne składniki

  • 1 i 1/4 szklanki ryżu do risotto (np. arborio)
  • około 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • około 800 ml bulionu (ja miałam zamrożony bulion warzywny, ale w ostateczności możecie użyć rosołu lub bulionu z kostki)
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 100 ml śmietany 30%

Risotto z pieczarkami – przygotowanie

Pieczarki pokroić w plastry, odłożyć na później. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie w garnku, w którym będzie przygotowywane risotto z pieczarkami. Gdy cebula się zeszkli na małym ogniu, dodać posiekany czosnek, a po około 2 minutach wsypać ryż i ciągle mieszać. Po około 5 minutach dodać do ryżu chochelkę gorącego bulionu. Od tej pory mieszać co chwilę. Kolejne chochelki bulionu dodawać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję.

Po około 20 – 25 minutach ryż będzie prawie miękki, wtedy należy dodać pokrojone pieczarki i wlać wino (jeśli go używacie). Gotować jeszcze około 5 minut, po czym dodać parmezan, śmietanę i doprawić do smaku. Gotować do miękkości ryżu, w międzyczasie dodawać bulion, aż risotto pieczarkowe będzie gotowe. Najlepiej podać od razu po przyrządzeniu, można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego 😁

Jeśli masz ochotę na kuchnię polską, polecam przepis na KAPUŚNIAK.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na risotto z pieczarkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Risotto z pieczarkami

Pieczarki

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.