
Zupa krem z zielonych warzyw to dobry sposób na pyszny, ale przede wszystkim szybki obiad. Dziś mam dla Was przepis na delikatny krem z dodatkiem brokułu cukinii i pora. Moc witamin i mnóstwo smaku w małej miseczce. To kto się skusi?
Zupa krem z zielonych warzyw – potrzebne składniki
- 1 mały brokuł
- 1 mała cukinia
- 5- 7 ziemniaków (zależy od wielkości)
- Kawałek jasnej części pora (ok 5 cm)
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml śmietany 30%
- 2 – 3 szklanki bulionu lub wody
- szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
Zupa krem z zielonych warzyw – przygotowanie
Przygotować warzywa: cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, ziemniaki w kostkę, pietruszkę, seler, cukinię i pora w plasterki, brokuł podzielić na różyczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub oliwę, dodać cebulę, smażyć na małym ogniu do zeszklenia, po czym dodać czosnek. Smażyć na średnim ogniu ok 1 minutę, po czym dodać pora, selera i pietruszkę. Dusić około 3 minuty, następnie ostrożnie wlać 2 szklanki bulionu lub wody.
Gotować 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie dodać ziemniaki i przyprawy. po około 10 minutach brokuły i cukinię, a w razie potrzeby dolać bulion lub wodę (warzywa powinny być nim zakryte). Gotować około 5 minut do miękkości warzyw, po czym dodać śmietanę i doprawić ostatecznie solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć zupę z ognia.
Krem z zielonych warzyw zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami (chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z odrobiną soli do zarumienienia). Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę krem z zielonych warzyw lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Jeśli lubisz kremowe zupy, koniecznie wypróbuj ZUPĘ KREM Z DYNI. lub ZIELONY KREM Z GROSZKU.


