Kremowa i delikatna zupa krem z zielonych warzyw

krem z zielonych warzyw
4.8
(4)
ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW

Zupa krem z zielonych warzyw to dobry sposób na pyszny, ale przede wszystkim szybki obiad. Dziś mam dla Was przepis na delikatny krem z dodatkiem brokułu cukinii i pora. Moc witamin i mnóstwo smaku w małej miseczce. To kto się skusi?

Zupa krem z zielonych warzyw – potrzebne składniki

  • 1 mały brokuł
  • 1 mała cukinia
  • 5- 7 ziemniaków (zależy od wielkości)
  • Kawałek jasnej części pora (ok 5 cm)
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietany 30%
  • 2 – 3 szklanki bulionu lub wody
  • szczypta tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Zupa krem z zielonych warzyw – przygotowanie

Przygotować warzywa: cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, ziemniaki w kostkę, pietruszkę, seler, cukinię i pora w plasterki, brokuł podzielić na różyczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej lub oliwę, dodać cebulę, smażyć na małym ogniu do zeszklenia, po czym dodać czosnek. Smażyć na średnim ogniu ok 1 minutę, po czym dodać pora, selera i pietruszkę. Dusić około 3 minuty, następnie ostrożnie wlać 2 szklanki bulionu lub wody.

Gotować 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie dodać ziemniaki i przyprawy. po około 10 minutach brokuły i cukinię, a w razie potrzeby dolać bulion lub wodę (warzywa powinny być nim zakryte). Gotować około 5 minut do miękkości warzyw, po czym dodać śmietanę i doprawić ostatecznie solą i pieprzem. Zagotować i zdjąć zupę z ognia.

Krem z zielonych warzyw zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami (chleb pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle z odrobiną soli do zarumienienia). Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę krem z zielonych warzyw lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Jeśli lubisz kremowe zupy, koniecznie wypróbuj ZUPĘ KREM Z DYNI. lub ZIELONY KREM Z GROSZKU.

BROKUŁ

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 4

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.