
Zupa krem z marchewki bądź też zupa marchewkowa to idealna kombinacja smaku słodkiego i delikatnej pikanterii. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami i kleksem śmietany, choć posypana szczypiorkiem lub natką pietruszki też jest pyszna. Dodatkowo zupa marchewkowa polecana jest przy problemach jelitowych.
Zupa krem z marchewki – potrzebne składniki
- 6 – 7 dużych marchewek
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- około 5 cm jasnej części pora
- Około 0,7 l wody lub bulionu
- około 3 cm świeżego imbiru lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- Sól i pieprz
Zupa marchewkowa – przygotowanie
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w plastry. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie lub oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ziemniaki, marchew i pora. Warzywa smażyć około 5 minut na małym ogniu, następnie dodać obrany oraz posiekany imbir.
Zupę wstępnie przyprawić i dolać wody (lub bulionu), ale tylko tyle, by warzywa nie wystawały poza jej poziom.
Gotować na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem, zagotować. Zupę marchewkową zmiksować (lub zblendować) na gładki krem. Smacznego.
Jeśli lubisz kremowe zupy, polecam przepis na KREM Z ZIELONYCH WARZYW.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę krem z marchewki lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


