Delikatna zupa krem z marchewki (zupa marchewkowa)

zupa krem z marchewki
4.9
(12)
krem z marchewki

Zupa krem z marchewki bądź też zupa marchewkowa to idealna kombinacja smaku słodkiego i delikatnej pikanterii. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami i kleksem śmietany, choć posypana szczypiorkiem lub natką pietruszki też jest pyszna. Dodatkowo zupa marchewkowa polecana jest przy problemach jelitowych.

Zupa krem z marchewki – potrzebne składniki

  • 6 – 7 dużych marchewek
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • około 5 cm jasnej części pora
  • Około 0,7 l wody lub bulionu
  • około 3 cm świeżego imbiru lub 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • Sól i pieprz

Zupa marchewkowa – przygotowanie

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, pora pokroić w plastry. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie lub oleju w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ziemniaki, marchew i pora. Warzywa smażyć około 5 minut na małym ogniu, następnie dodać obrany oraz posiekany imbir.

Zupę wstępnie przyprawić i dolać wody (lub bulionu), ale tylko tyle, by warzywa nie wystawały poza jej poziom.
Gotować na małym ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku chili, solą i pieprzem, zagotować.  Zupę marchewkową zmiksować (lub zblendować) na gładki krem. Smacznego.

Jeśli lubisz kremowe zupy, polecam przepis na KREM Z ZIELONYCH WARZYW.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na zupę krem z marchewki lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

marchewka

Oceń ten przepis

4.9 / 5. 12

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.