
Krem z groszku to zupa, którą przygotujecie w 20 minut. Dodatkowo zupka jest delikatna, pyszna i ma piękny kolor. Zajadają się nią nawet dzieci, bo świeży groszek i śmietaną dają jej słodkawy posmak. Kiedy nie mam czasu na przygotowanie obiadu, sięgam po zupy kremy, których przyrządzenie zajmuje niewiele czasu. Można w nich przemycić sporo wartościowych składników, bez obawy, że dziecko się zorientuje, że zjada coś, czego „nie lubi”. Mój mąż nie przepada za brokułami, ale w formie kremowej zupy chętnie zjada, czyli zasada ta dotyczy nie tylko dzieci.
Krem z groszku jest tak apetyczny, że szybko znika z każdego talerza. Warto podać go z chrupiącymi dodatkami, takimi jak domowe grzanki, uprażone ziarna (słonecznik, dynia, pinia), albo też suszone warzywa. Ja podałam swoją zupę z ziarnami oraz chipsami z topinambura.
Dlaczego warto jeść zielony groszek? Bo to super warzywo. Odznacza się dużą zawartością białka i błonnika, co sprawia, że jest polecany osobom na diecie odchudzającej. Dodatkowo zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów takich jak: witamina C, witamina K, witamina E, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, sód i żelazo.
Krem z groszku – potrzebne składniki
Do przygotowania pysznego kremu z groszku potrzebujemy następujących składników:
- 450 gram zielonego groszku (w sezonie używamy świeży, jednak zupę można przyrządzić z mrożonego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 0,5 – 0,75 litra bulionu (w ostateczności z kostki też się nada)
- 2 – 3 ziemniaki
- 0,5 korzenia pietruszki
- kawałek pora (ok 5 cm)
- 1/4 małego selera
- 5 łyżek śmietany 30%
- 1 gałązka lubczyku lub 0,5 pęczka natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku

Krem z groszku – przygotowanie
Przygotowanie kremu z groszku jest bardzo łatwe ( tak jak większości kremowych zup). Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę. Pietruszkę, pora i seler pokroić w plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dodać czosnek i delikatnie zarumienić. Dodać ziemniaki, selera, pora i pietruszkę i dusić ok 3 minuty, następnie ostrożnie wlać bulion. Dodać posiekany lubczyk (zamiennie można użyć natki pietruszki) i groszek oraz wstępnie przyprawić. Gotować około 10 – 15 minut do miękkości warzyw, następnie dodać śmietanę i przyprawić do smaku.
Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Podawać w towarzystwie grzanek lub chrupiących ziaren. Można też po ugotowaniu groszku odłożyć po około łyżce groszku i dodać go do zblendowanej zupy, te małe kuleczki dodane do gotowego kremu wspaniale pękają pod zębami.
Wielbicieli zup zapraszam po przepis na zupę krem z pomidorów, znajdziecie go TUTAJ , szczerze polecam jej słodko – kwaśny smak. Z kolei dla wegan proponuję flaczki z boczniaków, link do przepisu TUTAJ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na krem z groszku lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

