kotlety mielone z jajkiem prosty przepis

Kotlety mielone z jajkiem przepis
5
(1)

Kotlety mielone z jajkiem

Kotlety mielone to pyszna, tradycyjna szybki pomysł na obiad. Klasyką jest podanie ich z ziemniakami i buraczkami. I możecie mi wierzyć, że uwielbiam ten smak i połączenie składników, jednak kiedy nadchodzi Wielkanoc, a dookoła wszędzie pełno jest jajecznych propozycji, to stawiam na połączenie mięsa z jajem. Kotlety mielone z jajkiem otulonym pyszną mięsną otoczką smakują każdemu. Na zewnątrz chrupiąca warstwa, a w środku aromatyczne mięso i delikatne białko z żółtkiem. I choć to danie kojarzy mi się ze świętami wielkanocnymi, to te kotlety świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Warto podać je z duszoną młodą kapustą (tu znajdziesz przepis: ) lub z ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Jeśli lubisz jajka na miękko, to właśnie w ten sposób je ugotuj (5- 6 minut we wrzącej wodzie), następnie delikatnie obierz i obtocz mięsem. Wtedy po przekrojeniu usmażonych kotletów, płynne żółtko rozleje się na talerzu.

W przypadku, gdy nie zjesz wszystkiego na obiad, mięso z jajkiem można pokroić w plastry i położyć na kanapki.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo- wołowe)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej lub 1 namoczona w mleku kajzerka
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Jak usmażyć

Jajka ugotowane na twardo (gotowane osiem- dziesięć minut, w zależności od wielkości) ostudzić, obrać i odstawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju, dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć do delikatnego zarumienienia, następnie odstawić do ostudzenia. Natkę pietruszki również drobno posiekać. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem, surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy (pieprz i sól). Mięso dokładnie wymieszać z resztą składników.

Masę podzielić na pięć równych części (w tym celu można użyć wagi kuchennej, lub zrobić to na oko). Partię mięsa uformować w kulę, następnie rozpłaszczyć na dłoni na grubość ok 1 cm. Na środku mięsnego placka położyć ugotowane jajko na twardo, obtoczyć je mięsem. Powtórzyć z resztą masy mięsnej, kotlety układać na blacie lub talerzu. Do miseczki wsypać bułkę tartą, którą obtoczymy nasze kotlety mielone. Każdy kotlet delikatnie obsypać bułką tartą i odstawić. Na patelni rozgrzać olej, gdy będzie gorący, włożyć do niego kotlety. Smażyć z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu odstawić na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Smacznego.

kotlety mielone z jajkiem

Sprawdź inne przepisy, może chlebki naan do kolacji? https://codzisgotujemy.pl/chlebki-naan/

Oceń ten przepis

5 / 5. 1

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *