
Kopytka to rodzaj klusek z ziemniaków, jajka i mąki. Mają charakterystyczny kształt, skąd wzięła się ich nazwa. Bardzo łatwo się je przygotowuje, wymagają użycia zaledwie kilku składników. Smakują wyśmienicie zarówno z sosami (np. z pieczarkowym), z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Kopytka – potrzebne składniki
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 1 jajko
- 200 g mąki
- Sól
Kopytka – przygotowanie
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki ostudzić i ponownie je ugnieść. Do miski dodać jajko, mąkę i sól, wymieszać. Ciasto będzie się mocno lepić, ale lepiej nie dosypywać mąki, im mniej mąki, tym kopytka bardziej delikatne i miękkie po ugotowaniu.
Blat obficie oprószyć mąką, oderwać część ciasta i uformować z niego długi, lekko spłaszczony wałek (zdjęcie poniżej). Ostrym nożem odcinać kawałki około 2 cm szerokości (jeśli nóż będzie się kleić do ciasta, należy zanurzyć go w mące). W szerokim garnku zagotować wodę z płaską łyżką soli i dwoma łyżkami oleju. Warto też podsmażyć cebulkę na oleju, żeby polać nim gotowe kluski.
Kopytka wrzucać na wrzącą wodę, po czym od razu zmniejszyć ogień. Zamieszać drewnianą łyżką, gotować 1-1,5 min od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch (zależy od wielkości klusek). Wyłowić je łyżką cedzakową, przełożyć na talerz, polać olejem z cebulą i podawać. Jeśli robimy większą porcję lub nie chcemy od razu jeść naszych klusek, należy wrzucić je na kilka sekund do zimnej wody, z której wyłowić do miski i polać olejem z usmażoną cebulką. Smacznego.
Jeśli szukasz innych wegetariańskich dań, koniecznie wypróbuj przepis na PLACKI Z CUKINII.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



