
Kluski śląskie to danie, które pojawia się u nas dość często, ponieważ jesteśmy wielbicielami wszelkich klusek, kluch, kopytek i innych mącznych dodatków obiadowych. Czasem jemy je jako samodzielny posiłek, a czasem jako składową głównego dania (np. podane z GULASZEM lub SOSEM PIECZARKOWYM, kliknij i sprawdź przepisy). Wystarczą dwa składniki, chwila przygotowania i pyszny obiad gotowy.
Kluski śląskie – potrzebne składniki
- Ziemniaki około 1 kg po obraniu
- Mąka ziemniaczana około 370-400 g
- Sól
Kluski śląskie – przygotowanie
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków, a następnie ostudzić. W misce wyrównać ziemniaki, masę podzielić na 4 części (na pół wzdłuż i wszerz – zobacz zdjęcie poniżej). Jedną część wyjąć (1/4 ziemniaków), w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Mąki powinno być dokładnie 1/4 objętości masy ziemniaczanej.

Dodać sól i połączyć całość. Z ciasta rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a końcem drewnianej łyżki (lub palcem) zrobić zagłębienie w każdej klusce. Osoloną wodę zagotować w szerokim garnku, następnie zmniejszyć ogień (woda nie może wrzeć w czasie gotowania klusek, bo wyjdą poszarpane). Wrzucić porcję klusek, zamieszać delikatnie łyżką, żeby kluski śląskie nie przykleiły się do dna. Gotować 4 – 5 min, aż kluski będą miękkie. Okrasić podsmażoną cebulą. Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kluski śląskie lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



