Kluski na parze, parowańce, pampuchy, bułki na parze, buchty

pampuchy przepis
4.2
(6)
pampuchy
pampuchy

Kluski na parze nazywane są też pampuchami, parowańcami, buchtami lub bułkami na parze. Jednak nie ważne, pod jaką nazwą je znacie, ważne jest to, że są pyszne. Drożdżowe kluski na parze znane są w Niemczech jako Germknödel, w tamtejszej wersji zawierają farsz z powideł śliwkowych, a polewa się je roztopionym masłem i posypuje zmielonym makiem.

W Polsce najczęściej podaje się je na słodko z sosem śmietanowym i owocami świeżymi lub ze słoika. Nieraz spotyka się je jako dodatek do wytrawnych obiadów, pampuchy świetnie komponują się z gulaszami i sosami. Puszyste i delikatne podbijają nawet najbardziej wybredne podniebienia. A z czym Wy je najczęściej jecie? Moją ulubioną wersją klusek na parze są te podane z waniliowo- śmietanowym sosem i jagodami ze słoika. W moim rodzinnym domu jadało się je zawsze w sobotę, to była taka nasz mała pyszna tradycja.

Pampuchy, kluski na parze – potrzebne składniki

Klasyczne pampuchy to zaledwie kilka składników:

  • 500 g mąki pszennej (+ 2 łyżki do zaczynu)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 2 duże jajka
  • 50 g masła
  • 30 g cukru (2 łyżki w przypadku, gdy robicie pampuchy na słodko, w wersji wytrawnej wystarczy 0,5 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 35 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych

Bułki na parze – przygotowanie

Jeśli do przygotowania pampuchów używamy świeże drożdże, należy przygotować zaczyn (nie jest to konieczne przy użyciu drożdży suchych). Do miseczki lub słoika pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżki mąki, cukier i ciepłe mleko (nie gorące!). Wymieszać i odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia na ok 10 minut. W przypadku użycia drodzy suchych należy je wymieszać z resztą składników (oprócz masła) i postępować według dalszych instrukcji.

Po wyrośnięciu zaczynu, do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i jajka, wyrobić ciasto. Dodać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić przez ok 5 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Masa może być dość klejąca, ale tym się nie przyjmować. Miskę oprószyć 1 łyżką mąki, z ciasta uformować kulę i włożyć je do miski. Naczynie nakryć bawełnianą ściereczką kuchenną i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1-1,5 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Blat oprószyć mąką. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić, podzielić na równe części (ja używam wagi kuchennej, każdy pampuch waży ok 90 gram) i uformować z nich pampuchy. Każdą bułkę odstawiać na blat w odstępach, przykryć ściereczką na ok 5-10 min, aż ponownie urosną. Kluski można włożyć do lodówki, żeby w czasie gotowania jednej z partii, reszta nie przerosła. Bułki gotować na parze (ja używam parowaru, ale można też gotować na ściereczce zamocowanej na garnku z wodą) przez ok 10 min.

kluski na parze

Z czym podawać pampuchy?

Najczęściej bułki na parze podaje się z sosem śmietanowym (śmietaną 18% plus cukier puder do smaku) i owocami w syropie. Można też je podać w towarzystwie cukru cynamonowego (3 łyżki cukru i 0,5 łyżeczki cynamonu), albo w lżejszej wersji z jogurtem naturalnym z ksylitolem. Pampuchy można też zaserwować z gulaszem lub innymi mięsnymi sosami.

A jeśli masz ochotę na coś słodkiego, to może zainteresuje Cię przepis na pyszny, kremowy sernik z mango? przepis znajdziesz w linku https://codzisgotujemy.pl/sernik-z-mango-prosty-i-delikatny-serniczek/

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sernik z mango lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym cieście. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

https://images.pexels.com/photos/9510/food-pizza-kitchen-recipe.jpg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940

Oceń ten przepis

4.2 / 5. 6

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *