
Uwielbiam zamykać smaki lata w słoikach. Nic tak dobrze nie smakuje zimową porą jak własnoręcznie przygotowane zapasy. W mojej spiżarni nie musi pojawić się kiszona cukinia, jej smak jest bardzo podobny do klasycznych ogórków kiszonych. Zachęcam do wypróbowania póki sezon na cukinię wciąż trwa.
Kiszona cukinia – potrzebne składniki
Z jednej około 0,5 kilogramowej cukinii można przygotować 1 słoik o pojemności 1 litra. Na każdy 1 litrowy słoik cukinii potrzebujemy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 kwiaty kopru z łodygami
- 1 duży liść chrzanu
- 4-5 liści drzew lub krzewów owocowych (wiśnia, porzeczka, grusza, śliwa)
- Zalewa to 1,5 łyżki soli na każdy litr wody. Do przygotowania 1 słoika potrzebne jest około 0,5 litra zalewy.
Kiszona cukinia – przygotowanie
Słoiki i zakrętki wyparzyć wrzątkiem, zostawić do osuszenia. Cukinię umyć, pokroić w słupki długości o 2 – 3 cm krótszej, niż słoiki, które posiadamy. Jeśli mamy większe cukinie, należy usunąć z nich gniazda nasienne (wyciąć ostrym nożem). Na dno słoika ułożyć 1 koper, 1 pokrojony ząbek czosnku, 0,5 liścia chrzanu i 2 liście krzewów owocowych. Na tym ciasno ułożyć cukinię. Na wierzchu ułożyć resztę liści, koper i czosnek.
Przygotować zalewę – zagotować wodę z solą w odpowiednich proporcjach. Słoiki zalać gorącą zalewą, zakręcić je i poczekać aż kiszona cukinia będzie gotowa (minimum tydzień). Smacznego.
Lubisz smaki jesieni, czyli np. śliwki? Koniecznie wypróbuj przepis na TARTĘ ZE ŚLIWKAMI


Sprawdź jakie jeszcze warzywa i owoce nadają się do kiszenia https://www.kalendarzrolnikow.pl/6174/kiszone-warzywa-i-owoce-przygotuj-bombe-witamin-na-zime