Pyszny obiad, czyli kaszotto z pieczarkami (pęczotto)

pęczak
5
(1)
kaszotto z pieczarkami

Kasza pęczak jest nie tylko zdrowa, ale też smakuje wybornie. Można z niej przyrządzić wiele dań, a dziś mam dla Was przepis na Kaszotto z pieczarkami. Kaszotto lub pęczotto to nic innego, jak danie przygotowywanie podobnie do risotta, tylko przy użyciu kasz. I choć jego przygotowanie zajmuje dość dużo czasu, to smak tego dania jest warty czasu, które na nie poświęcimy.

Kaszotto z pieczarkami – potrzebne składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 0,3 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • Około 1 litr bulionu (ja miałam zamrożony, ale w ostateczności możecie użyć gotowy bulion z kostki)
  • Około 50 g twardego sera (u mnie grano padano, choć może być też parmezan)
  • Sól i pieprz według uznania
  • 2 łyżki oliwy

Pęczotto z pieczarkami – przygotowanie

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Gdy całość się delikatnie zarumieni, wsypać kaszę pęczak. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, aż kasza pokryje się oliwą.

Bulion zagrzać w osobnym garnku, dodawać gorący do kaszy po jednej chochelce. Gdy kasza wchłonie płyn, dodawać następną porcję bulionu. Gotować na małym ogniu co chwilę mieszając. Postępować w ten sposób aż kasza będzie prawie miękka (około 1 godzina).

W międzyczasie pokroić i podsmażyć pieczarki i dodać do pęczotto. Gdy kasza będzie prawie całkiem miękka, dodać do niej śmietanę i mieszać do momentu wchłonięcia płynu, w razie potrzeby można dodać więcej bulionu. Gdy kasza będzie całkiem miękka, dodać ser, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego.

Kaszotto z pieczarkami smakuje wybornie jako samodzielne danie, można je również podać z mięsami np. z ROLADĄ Z MIĘSA MIELONEGO.

PĘCZAK

Oceń ten przepis

5 / 5. 1

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.