Najlepszy przepis na pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty

kapuśniaczek
4.8
(6)
kapuśniak

Wraz z nadejściem jesieni częściej sięgam po rozgrzewające i sycące zupy. Taki własnie jest kapuśniak z kiszonej kapusty z dodatkiem boczku.

Kapuśniak – potrzebne składniki

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • około 0,4 kg boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • około 5 cm jasnej części pora
  • 6 – 8 ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki

Kapuśniak z kiszonej kapusty – przygotowanie

Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paski. W garnku o grubym dnie, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć cebulę, a gdy się zeszkli, dodać boczek. Smażyć około 5 minut, po czym wlać 1 litr wody. Kapustę kiszoną drobno pokroić, wraz z sokiem przełożyć do drugiego garnka wraz z 1 szklanką wody. Kapustę gotować przez 20 – 30 minut, aż zmięknie.

W międzyczasie do zupy dodać pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, pora i seler (seler w drobną kostkę). Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować przez 15 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopiero wtedy dodajemy ugotowaną kapustę wraz z wodą, w której się gotowała (kwas zawarty w kapuście może sprawić, że ziemniaki będą twarde, dlatego czekamy, aż wszystkie warzywa będą miękkie).

Gotujemy 10 minut, dodajemy majeranek. W szklance mieszamy mąkę z 5 łyżkami zimnej wody i ciągle mieszając dolewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotowe – pyszny kapuśniak na jesienny obiad.

Polecam przepis na pyszny jesienny deser KRUCHE CIASTKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kapuśniak lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Wspaniałe właściwości kapusty kiszonej znajdziesz TUTAJ.

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 6

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *