
Wraz z nadejściem jesieni częściej sięgam po rozgrzewające i sycące zupy. Taki własnie jest kapuśniak z kiszonej kapusty z dodatkiem boczku.
Kapuśniak – potrzebne składniki
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- około 0,4 kg boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- około 5 cm jasnej części pora
- 6 – 8 ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
Kapuśniak z kiszonej kapusty – przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, boczek w paski. W garnku o grubym dnie, w którym będziemy gotować zupę, podsmażyć cebulę, a gdy się zeszkli, dodać boczek. Smażyć około 5 minut, po czym wlać 1 litr wody. Kapustę kiszoną drobno pokroić, wraz z sokiem przełożyć do drugiego garnka wraz z 1 szklanką wody. Kapustę gotować przez 20 – 30 minut, aż zmięknie.
W międzyczasie do zupy dodać pokrojoną w plastry marchew, pietruszkę, pora i seler (seler w drobną kostkę). Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować przez 15 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopiero wtedy dodajemy ugotowaną kapustę wraz z wodą, w której się gotowała (kwas zawarty w kapuście może sprawić, że ziemniaki będą twarde, dlatego czekamy, aż wszystkie warzywa będą miękkie).
Gotujemy 10 minut, dodajemy majeranek. W szklance mieszamy mąkę z 5 łyżkami zimnej wody i ciągle mieszając dolewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotowe – pyszny kapuśniak na jesienny obiad.
Polecam przepis na pyszny jesienny deser KRUCHE CIASTKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na kapuśniak lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



Wspaniałe właściwości kapusty kiszonej znajdziesz TUTAJ.