
Jajecznica z kurkami to pomysł na proste, ale jakże pyszne jesienne śniadanko. Wystarczy kilka składników, świeże pieczywo z masłem i już możemy cieszyć się smakiem jesieni. Pieprznik jadalny, czyli kurka, to grzyb o wyrazistym smaku, jasnożółtej barwie. Często można go spotkać w polskich lasach, a ostatnio bardzo często w… marketach. Jeśli znajdziecie lub kupicie kurki, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.
Jajecznica z kurkami – potrzebne składniki
- 1 duża cebula
- około 200 g kurek
- 3 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka smalcu lub masła
Jajecznica z kurkami – przygotowanie
Kurki oczyścić kilkukrotnie opłukując je na durszlaku zanurzonym w zimnej wodzie. Usunąć resztki liści i gleby. Kurki pokroić na ćwiartki, a malutkie zostawić w całości. Cebulę pokroić w większą kostkę, podsmażyć na smalcu lub maśle do lekkiego zarumienienia. Dodać kurki, sól i pieprz, po czym dusić na średnim ogniu około 10 minut. Dodać jajka i mieszając doprowadzić do pożądanej konsystencji jajecznicy (ja lubię bardzo ściętą, a Ty?).
Jajecznicę można posypać posikanym szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na jajecznicę z kurkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Jeśli szukasz więcej grzybowych inspiracji, koniecznie wypróbuj przepis na RISOTTO Z PIECZARKAMI lub SOS Z LEŚNYCH GRZYBÓW.



