
Jesień to zdecydowanie czas na wypieki takie jak szarlotka lub jabłecznik na kruchym cieście. Mam dziś dla Was przepis mojej babci na to tradycyjne, pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo jak wiadomo, babcine deserki są najlepsze. Ciasto nie jest za słodkie, idealnie zbalansowane smaki zabiorą Was do wspomnień z dzieciństwa.
Proporcje na blachę o wymiarach 20 x 25 cm.
Szarlotka – potrzebne składniki
Jabłka:
- 4 – 6 jabłek (zależy od wielkości, około 1,5 kg)
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki wody
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 mała kostka masła (200 g ) (możecie zastąpić połowę masła smalcem)
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłecznik – przygotowanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Owoce przełożyć do garnka razem z cukrem, cynamonem i wodą, dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Będzie to trwać około 10 – 20 minut, w zależności od odmiany owoców.
Zagnieść ciasto na jabłecznik – mąkę, masło, jajko, cukier i połączyć ze sobą szybko, tak by ciasto jak najmniej się ogrzało od naszych dłoni. Można też w pierwszej kolejności dodać wszystkie składniki i ciąć je nożem, aż się połączą, a następnie zagnieść ciasto rękoma. Ciasto podzielić na dwie kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach blaszki. Jeden arkusz papieru użyć do wyłożenia formy, przełożyć do niej płat ciasta. Na spód wyłożyć przygotowane jabłka, wyrównać ich powierzchnię. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost na jabłka. Szarlotkę włożyć do piekarnika i piec około 50 – 60 minut, aż jabłecznik ładnie się zarumieni.
Jeśli szukasz przepisów z użyciem jabłek, koniecznie wypróbuj przepis na SZYBKIE CIASTECZKA Z JABŁKAMI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na jabłka z cynamonem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanej szrlotce. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



JABŁKA