
Gulasz wieprzowy z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej lub z ogórkiem kiszonym to w naszym domu obiad, który pojawia się dość często. Bardzo lubimy gulasze i wszelkie sosy. Mięso musi być miękkie i rozpływające się w ustach, a smak gulaszu wyrazisty. Poniżej znajdziesz mój sprawdzony przepis.
Gulasz wieprzowy – potrzebne składniki
- 0,5 kg wieprzowiny (np. chudej karkówki)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 papryki żółtej
- 0,5 papryki czerwonej
- Kawałek selera
- 0,5 pietruszki
- Kawałek pora
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chilli
- Sól i pieprz według uznania
Użyj garnka o grubym dnie i w nim od razu można przygotować danie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę wymiarów około 3 x 3 cm. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do zeszklenia. Zwiększyć ogień i dodawać małymi partiami mięso, a gdy jedna partia już się zarumieni, dodać następną.
Gdy całość mięsa będzie podsmażona, dodać ostrożnie 0,5 szklanki wody, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest już prawie miękkie, a jeśli tak, dodać pokrojone w kostkę i połplasterki marchew, seler, pietruszkę i pora oraz resztę przyprawy.
Dusić jeszcze około 30 minut, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić do miękkości mięsa i warzyw (około 15 – 20 minut), doprawić do smaku. Jeśli zbyt dużo wody odparowało, dodać jej trochę, jeśli większość została w garnku, można zagęścić sos 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody (wlać cienkim strumieniem do sosu, ciągle mieszając). Gulasz wieprzowy podawać z kaszą jęczmienną, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi. Smacznego.
Na deser polecam pyszne i zdrowe CIASTO MARCHEWKOWE
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu GULASZ WIEPRZOWY lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.




gulasz