Flaczki z boczniaków – prosty pomysł na wege obiad

flaczki z boczniakow
5
(2)
flaczki z boczniakow
wegetariańskie flaczki

Flaczki z boczniaków, to przepyszna wegetariańska wersja tradycyjnych flaków. Choć jestem wielbicielką zup, to za klasycznymi flakami nie przepadam. Za to flaczki z boczniaków są pyszne, a wyglądem przypominają klasykę z weselnych stołów. W moich stronach tradycyjne flaki to obowiązkowy element każdego weselnego menu, jednak dziś chcę Wam zaprezentować zupę, która nie zawiera ani grama mięsa, za to jest wypełniona grzybami zwanymi boczniaki.

Polecam wypróbować flaczki z boczniaków na obiad, dodatkowo wspomnę, że tę zupę mogą jeść już małe dzieci, boczniaki jako grzyby hodowlane są dopuszczalne do spożywania już od początku rozszerzania diety (grzyby leśne nie mogą być podawane przed 12 r.ż.).

Boczniaki to grzyby wyrastające na pniach drzew, uważa się, że mają właściwości lecznicze. Pewne jest, że zawierają białko przyswajalne w około 70 procentach, zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponad to zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, a także składniki mineralne i pierwiastki niezbędne do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk.

Flaczki z boczniaków – potrzebne składniki

  • Ok 0,5 kg boczniaków
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • Kawałek selera (ok 1/4 średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • kawałek białej części pora (ok 5 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • ok 0,75 litra bulionu lub wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • większą szczypta chili i tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
wegetariańskie flaczki
wegetariańskie flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków – przygotowanie

Flaczki z boczniaków przygotowuje się dość szybko i bardzo Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew, selera i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień i smażyć cebulkę, aż się lekko zarumieni. Dodać starte warzywa i pokrojonego w półplasterki pora. Smażyć ok 5 minut, w tym czasie zacząć przygotowywać boczniaki. Należy je umyć i pokroić w paski długości ok 3 – 5 cm.

Do podsmażonych warzyw wlać wodę lub bulion, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, słodką paprykę, chili, majeranek i tymianek. Gotować ok 15 minut, w tym czasie skończyć kroić grzyby.

Pokrojone boczniaki dodać do zupy. Czosnek drobno posiekać, albo przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Flaczki z boczniaków gotować jeszcze ok 15 minut, doprawić ostatecznie, po czym zdjąć z ognia. Smacznego.

Wielbicieli zup zapraszam po przepis na zupę krem z pomidorów, znajdziecie go TUTAJ , szczerze polecam.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na flaczki z boczniaków lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Darmowe zdjęcie z galerii z azjatycki, boczniaki, ceramiczny
boczniaki

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *