Faszerowana papryka krok po kroku – pyszny i sycący obiad

papryka faszerowana
4.9
(19)
faszerowana papryka

Faszerowana papryka to danie, które na pewno Ci posmakuje. Farsz jak na gołąbki w miękkiej i aromatycznej papryce to świetne połączenie. Wbrew pozorom nie jest to trudne do przygotowania danie, ale dla ułatwienia załączam galerię z wykonaniem krok po kroku.

Faszerowana papryka – potrzebne składniki

  • 6 średnich papryk czerwonych
  • 100 g ryżu (1 woreczek)
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Sól i pieprz według uznania

Dodatkowo:

  • olej do nasmarowania papryk

Papryka faszerowana – przygotowanie

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę, a następnie podsmażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać mięso mielone, czosnek, sól i pieprz. Smażyć około 10 minut. Ugotowany ryż i mięso wymieszać.

Papryki oczyścić z gniazd nasiennych – naciąć od góry dookoła i wyjąć, odciąć nasiona z górnej części, wybrać białe błonki z dolnej. Każdą paprykę posolić w środku, a następnie posmarować z zewnątrz olejem, nafaszerować mieszanką ryżu i mięsa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na spód naczynia wlać 0,5 szklanki wody. Piec pod przykryciem w 180 stopniach C przez około 50 minut.

Na przystawkę lub przekąskę na imprezę polecam SZPARAGI W SZYNCE.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na faszerowana papryka lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

papryka

Oceń ten przepis

4.9 / 5. 19

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *