
Faszerowana papryka to danie, które na pewno Ci posmakuje. Farsz jak na gołąbki w miękkiej i aromatycznej papryce to świetne połączenie. Wbrew pozorom nie jest to trudne do przygotowania danie, ale dla ułatwienia załączam galerię z wykonaniem krok po kroku.
Faszerowana papryka – potrzebne składniki
- 6 średnich papryk czerwonych
- 100 g ryżu (1 woreczek)
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól i pieprz według uznania
Dodatkowo:
- olej do nasmarowania papryk
Papryka faszerowana – przygotowanie






Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę, a następnie podsmażyć na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodać mięso mielone, czosnek, sól i pieprz. Smażyć około 10 minut. Ugotowany ryż i mięso wymieszać.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych – naciąć od góry dookoła i wyjąć, odciąć nasiona z górnej części, wybrać białe błonki z dolnej. Każdą paprykę posolić w środku, a następnie posmarować z zewnątrz olejem, nafaszerować mieszanką ryżu i mięsa i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na spód naczynia wlać 0,5 szklanki wody. Piec pod przykryciem w 180 stopniach C przez około 50 minut.
Na przystawkę lub przekąskę na imprezę polecam SZPARAGI W SZYNCE.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepis na faszerowana papryka lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

