
Na mojej działce znów wysyp cukinii, stąd też ostatnie przepisy są właśnie z jej wykorzystaniem. Faszerowana cukinia to pyszna klasyka letniego menu. Tym razem przygotowałam ją z mięsem mielonym oraz pomidorami, a podałam w towarzystwie fasolki szparagowej, również z mojej działki.
Zachęcam do jedzenia cukinii (w moich stronach nazywanej również kabaczkiem), gdyż jest źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo, oraz źródłem witamin, m.in. C, E oraz witamin z grupy B 1.
Faszerowana cukinia – potrzebne składniki
- 3 niewielkie cukinie (po około 300 g)
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
- 1 spora cebula
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor lub 2 średnie
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich (plus do posypania cukinii)
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- ser żółty do posypania (może być gouda lub mozarella, choć ja użyłam parmezanu)

Cukinia faszerowana mięsem – przygotowanie
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką środek (patrz zdjęcie poniżej). Z zewnątrz i w środku natrzeć cukinię olejem, środek oprószyć pieprzem, ziołami prowansalskimi i dość obficie solą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.

W tym czasie przygotować farsz – cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Gdy się delikatnie zarumieni, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Dodać przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie) i smażyć około 5 minut. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Dusić jeszcze 3 minuty, po czym zdjąć z ognia.
Mięsny farsz nałożyć do wydrążonych i podpieczonych cukinii. Posypać startym serem, ponownie włożyć do piekarnika na około 30 – 40 minut. Gotowe, smacznego.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na faszerowaną cukinię lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.
Jeśli szukasz pomysłu na inne danie z cukinią, gorąco zachęcam do wypróbowania MAKARONU Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ W SOSIE CURRY.
