
Marzy Ci się szybki, ale prosty i pyszny deser? Polecam mocno czekoladowe babeczki z dżemem (lub owocami). Są nie za słodkie, obłędnie czekoladowe i wilgotne. Nie da się koło nich przejść obojętnie, znikają z prędkością światła.
Przepis na 12 – 14 babeczek, polecam użyć specjalnych foremek z do muffinek na papierze woskowym, mogą być też cienkie kokilki, ale wtedy polecam użyć metalowej formy zabezpieczającej.
Mocno czekoladowe babeczki – potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju
- około 100 g gorzkiej czekolady (można wymieszać pół na pół z czekoladą mleczną)
- około 10 łyżeczek dżemu lub świeżych owoców (np. borówki, maliny, truskawki)
Mocno czekoladowe babeczki – sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Czekoladę drobno posiekać, odstawić na bok. W jednej misce wymieszać łyżką produkty sypkie (mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, sól), w drugiej misce produkty mokre (jajka, mleko, olej). Składniki mokre i suche połączyć, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać.
W przygotowane foremki na muffiny nałożyć 1 płaską łyżkę ciasta, na środek nałożyć około 0,5 łyżeczki dżemu (można też dać 1 małą truskawkę, 2 maliny, 3 borówki lub inne owoce), następnie przykryć dżem lub owoce łyżką ciasta. Ciasto powinno sięgać do około 2/3 wysokości foremki (mocno urośnie, więc trzeba zostawić na to miejsce).
Mocno czekoladowe babeczki włożyć do piekarnika i piec około 20 – 25 minut (zależy od piekarnika, ale czekoladowych wypiekach ważne jest to, by nie piec ich za długo. Jeśli ciasto piecze się dłużej, niż jest taka potrzeba, to traci wilgoć i robi się suche. Warto po 20 minutach ostrożnie uchylić piekarnik i wbić w babeczkę patyczek do szaszłyków- jeśli jest suchy, to babeczki są gotowe). Po upieczeniu zostawiamy babeczki w lekko uchylonym piekarniku na około 10 minut, następnie wyjmujemy i studzimy. Smacznego.
Jeśli szukasz pomysłu na deser w innym wydaniu, wypróbuj przepis na LIZAKI BEZOWE.



