
Ciasto zebra zna pewnie każdy z nas. To bardzo efektowny deser, który smakuje wspaniale. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, moja mama przygotowywała je dość często. Dwukolorowa pyszność, idealnie wilgotne ciasto to idealne określenie dla zebry.
Ciasto zebra – potrzebne składniki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej albo białej oranżady lub Sprite (jeśli użyjecie oranżady lub Sprite, dajcie 3/4 szklanki cukru)
Dodatkowo:
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
Ciasto zebra – przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając cukier po 1 łyżce (około 10 minut najwyższe obroty miksera). Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Po ubiciu dodać żółtka i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i wodę gazowaną (lub oranżadę) i zmiksować krótko na niższych obrotach miksera.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao i wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek formy nałożyć 2 łyżki ciasta jasnego na to 2 łyżki ciasta ciemnego. Powtarzać aż do skończenia obu ciast. Piec około 70 minut (1 godzina i 10 min). Smacznego.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na SERNIK KRÓLEWSKI, prosty i bardzo efektowny.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na ciasto zebra lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.




ciasto zebra