Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto maślankowe z truskawkami

ciasto z truskawkami
5
(2)
ciasto maślankowe z truskawkami

Ciasto maślankowe z truskawkami to dla mnie jedno z najlepszych i najprostszych w przygotowaniu ciast. Wymaga niewiele pracy, a jest tak pyszne, że nie będziecie potrafili mu się oprzeć. Ciasto jest wilgotne, a maślana kruszonka i owoce idealnie się z nim komponuj. Kilka składników, kilka minut pracy i za około godzinę możecie cieszyć się smakiem tego prostego deseru. A zapach przy pieczeniu jest nieziemski i kojarzy się z wakacjami na wsi.

Sezon na truskawki wciąż trwa, korzystajmy z bogactwa, jakie oferują nam te owoce. Truskawki zawierają błonnik, białko, potas, fosfor i wapń, a także magnez, sód i żelazo. Dodatkowo zawierają więcej witaminy C niż cytrusy. Są też niskokaloryczne, 100 g to zaledwie 27 kalorii. Tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu na to proste ciasto jogurtowe z truskawkami i podzielenia się opinią 1.

Po sezonie truskawkowym można zastąpić te owoce malinami, borówkami lub śliwkami.

Ciasto maślankowe z truskawkami – potrzebne składniki

Do przygotowania tego ciasta będziemy potrzebować:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka maślanki
  • O,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • Około 800 g truskawek lub 2 szklanki innych owoców (np maliny i borówki)
  • Kruszonka:
  • 1 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g zimnego masła

Ciasto maślankowe z truskawkami – przygotowanie

Składniki na ciasto maślankowe z truskawkami powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz masła na kruszonkę), więc należy je wyjąć z lodówki przynajmniej 3 godziny przed rozpoczęciem pracy.

Przygotowanie zaczniemy od oczyszczania truskawek. Należy je umyć, delikatnie osuszyć i usunąć szypułki, większe owoce można przekroić na pół. Następny krok to zrobienie kruszonki. Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Ziemne masło kroimy ostrym nożem na malutkie kawałeczki i dodajemy do miski. Palcami rozcieramy składniki, aż powstanie sypka kruszonka.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bierzemy dwie miski, w jednej mieszamy suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy), w drugiej składniki mokre (maślankę, olej i jajka). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i delikatnie mieszamy ciasto łyżką, lub na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.


Ciasto wykładamy na blachę (20 x 30 cm lub tortownicę 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 50 – 55 minut do zarumienienia oraz do tzw. do suchego patyczka. Uchylić piekarnik na 10 minut, po czym wyjąć ciasto i je ostudzić. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na ciasto maślankowe z truskawkami lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Zachęcam do wypróbowania przepisu na szybkie PLACKI Z JAGODAMI lub KOKTAJL Z TRUSKAWEK.

1 https://www.doz.pl/czytelnia/a1222-Truskawki__wlasciwosci_witaminy_i_wartosci_odzywcze_oraz_porady_kosmetyczne

Oceń ten przepis

5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *