
Znacie ciasto marchewkowe? Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go spróbować, powiem, że jest ono genialne. Bardzo wilgotne, nie za słodkie, można nawet powiedzieć, że dietetyczne. A do tego bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi. To ciasto marchewkowe to moc witamin i składników odżywczych w pysznym deserze.
Ciasto marchewkowe – potrzebne składniki
Ciasto:
- 3 – 4 marchewki (około 400 g)
- 3/4 szklanki mąki razowej i 3/4 szklanki mąki pszennej (można użyć 1,5 szklanki mąki pszennej)
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 garść orzechów włoskich lub migdałów
- 1 garść pestek słonecznika (można zamiast nich dać więcej orzechów)
Masa:
- 1 serek mascarpone (200 g)
- Sok i skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
- 1 łyżka miodu
Ciasto marchewkowe – przygotowanie
Pestki słonecznika i orzechy zalać gorącą wodą, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie drobno je posiekać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę (około 10 minut). Dodać żółtka i połowę marchewki. Wymieszać łyżką, dodać resztę marchewki, połowę mąki, miód, olej, cynamon, imbir, proszek do pieczenia, połączyć składniki łyżką.
Na koniec dodać resztę mąki i drobno posiekane orzechy i pestki. Wymieszać łyżką i przełożyć do formy (blaszka 25 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 55 – 60 min w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi, żeby ciasto ostygło przez ok 20 min, następnie wyjąć je z piekarnika i pozwolić, żeby ciasto marchewkowe całkiem wystygło.
W tym czasie przygotować krem – serek mascarpone, sok i skórkę pomarańczową oraz miód wymieszać. Gdy ciasto będzie zimne, posmarować je kremem. Ciasto można ozdobić skórką pomarańczową i orzechami. Smacznego.
Koniecznie sprawdź przepis na prosty SERNIK KRÓLEWSKI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu ciasto marchewkowe lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.



