
Ciastka pierniczki to zdecydowanie smak świąt. Ich głęboki korzenny zapach i smak przenosi mnie do wspomnień dzieciństwa, kiedy to przygotowywałam je z moją mamą. Teraz robię je z córką i mamy przy tym mnóstwo zabawy.
Cóż… Mistrzynią lukrowania to ja nie będę, ale smak tych pierniczków i szybkość ich przygotowania rekompensują braki wizualne.
Pierniczki są gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu (po ostudzeniu) i nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście przygotowali je z dziećmi w ciągu roku, nie tylko na święta.
Ciastka pierniczki – potrzebne składniki
2 szklanki mąki
1 opakowanie przyprawy do piernika
2 łyżki miękkiego masła
1,5 łyżeczki sody
4 łyżki miodu
1 jajko
3-4 łyżki ciepłego mleka
Pierniki – przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopi C. Do miski przełożyć mąkę, przyprawę do piernika, masło, sodę, miód i jajko. Wszystkie składniki szybko zagnieść (miód musi być płynny, można go rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej). Na koniec dodawać po 1 łyżce ciepłe mleko, tak by ciasto było elastyczne, ale dość zbite. Na stolnicy lub czystym blacie rozprowadzić mąkę, ciasto partiami rozwałkowywać na grubość około 0,5 cm. Wycinać kształty i kłaść na papier do pieczenia. Piec przez około 10 – 12 minut aż pierniki się delikatnie zarumienią.
Jeśli chodzą za Tobą świąteczne smaki, wypróbuj przepis na ROLADĘ MAKOWĄ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na ciastka pierniczki lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


