Chłodnik litewski, czyli najlepszy obiad na upalny dzień

przepis na chłodnik litewski
4.6
(29)
chłodnik litewski

Kiedy jest bardzo gorąco, mało komu chce się gotować wymyślne dania i stać przy nagrzanej kuchence. Chłodnik litewski to idealne rozwiązanie. Ta pyszna zimna zupa z lodówki jest dość szybka i prosta w przygotowaniu, a jej smak po prostu zachwyca. W letnie upały zaserwuj sobie i swoim najbliższym chłodnik z buraczków, pyszny sposób na ochłodę i pożywny posiłek w lekkiej formie.

Chłodnik litewski – potrzebne składniki

  • 2 spore pęczki botwiny (z większymi buraczkami)
  • około 0,5 litra bulionu lub wody
  • 4 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • około 0,5 litra maślanki
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 jajka (opcjonalnie)

Przepis na chłodnik litewski

Przygotować botwinę – należy dokładnie umyć i obrać buraczki, następnie pokroić je w plastry lub słupki, a łodyżki i część liści na kawałki około 1 cm długości. Młode buraki (korzenie) wkładamy do garnka z wodą lub bulionem razem z solą i pieprzem (gotować na jak najmniejszym ogniu, żeby buraki nie straciły koloru). Po około 10 minutach dodać pokrojone łodyżki i liście botwiny oraz ocet lub sok z cytryny i gotować jeszcze około 5 minut. Garnek z ugotowanymi burakami zdjąć z ognia i ostudzić (ja wkładam garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą).

W czasie gdy chłodnik litewski stygnie, należy przygotować resztę składników – ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę, rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koper i szczypior posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

W misce wymieszać maślankę z jogurtem naturalnym. Do garnka z botwiną dodać ogórki, rzodkiew i zioła z czosnkiem. Następnie dodać mieszankę maślanki z jogurtem naturalnym, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chłodnik włożyć do lodówki lub podawać od razu po przygotowaniu.

Na talerzu można podać chłodnik z jajkiem ugotowanym na twardo. Można też podać go z pieczywem, my jednak zjadamy ją samą, jest bardzo sycąca, a jednocześnie nie „zapycha” w czasie upałów. Smacznego.

Po chłodnym obiedzie przydałby się chłodny deser, polecam więc SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na chłodnik litewski lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

chłodnik

Oceń ten przepis

4.6 / 5. 29

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *