Przepis na chlebki Naan jest bardzo prosty. Kuchnia indyjska jest pełna smaków i zapachów. Ich głębia wykorzystana w naszej kuchni przeniesie nas do dalekiej i jakże egzotycznej krainy. Sztandarowe dania kuchni indyjskiej to wszelkiego rodzaju curry, kofta, ćapatti, zupa z soczewicy, samosa, kurczak Tikka Masala, Corma, natomiast idealnym dodatkiem do tych wszystkich potraw jest chlebek Naan. Chlebki te to rodzaj płaskiego pieczywa, bez którego ciężko wyobrazić sobie hinduskie jedzenie. Można je upiec w piekarniku lub uprażyć na patelni, są łatwe w przygotowaniu i po prostu pyszne. Gotowi na kulinarną wyprawę do Indii? Posmakujcie chlebków Naan i sprawdźcie, jakie są pyszne.

Chlebki Naan
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki wody
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suszonych
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżka oliwy

Przygotowanie
W przypadku użycia suchych drożdży wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce i wyrobić ciasto, natomiast jeśli używasz drożdży świeżych, należy przygotować zaczyn. Do miski pokruszyć drożdże, dodać wodę, cukier i 2 łyżki z odmierzonej już mąki. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia na ok. 10 min. Jeśli zaczyn nie podwoił swojej objętości należy przygotować nową porcję z innych drożdży, gdyż te użyte przez nas były nieaktywne. po wyrosnięciu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Powinno ono być gładkie i elastyczne, wyrabianie trwa minimum 5 min. Ciasto w misce przykryć ściereczką kuchenną i odłożyć na ok godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, wyłożyć na blat obsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 równych części, można w tym celu użyć wagi kuchennej. Każdą część rozwałkować na grubość ok 1 cm. Placki ułożyć na papierze do pieczenia i przykryć ściereczką na ok 10 min. Po tym czasie blachę przełożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok 8 min. Po tym czasie chlebki powinny się zarumienić i jeszcze bardziej urosnąć.
Chlebki Naan można również upiec na patelni. Ciasto każdego placka rozwałkowujemy na ok 0,5 cm wysokości, następnie przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię. prażymy z obu stron po ok 1,5-2 min.
Gorące chlebki warto posmarować rozpuszczonym masłem wymieszanym z ulubionymi przyprawami, u mnie jest to ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oregano, sól i pieprz.

Chlebki Naan polecam szczególnie gorąco z kurczakiem Tikka Masala, przepis pojawi się wkrótce.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis wypróbuj też:
https://codzisgotujemy.pl/foccacia-2/