
Jesień nieodmiennie kojarzy mi się z zapachem cynamonu, to właśnie jesienią najczęściej piekę bułeczki z cynamonem, czyli popularne cynamonki. Zapach ciasta drożdżowego z maślaną nutą i właśnie cynamonu rozchodzą się po mieszkaniu i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Cinnamon Rolls to puszyste i pyszne wypieki, które rozpieszczą Wasze podniebienia w chłodne zimowe wieczory lub mgliste poranki.
Bułeczki z cynamonem, cynamonki – potrzebne składniki
- 600 g mąki
- 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suchych (instant)
- 1 jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 100 g masła
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 70 g masła
- 40 g cukru
- około 30 g cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Bułeczki z cynamonem, cynamonki – przygotowanie
Jeśli używasz świeżych drożdży, należy przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na około 10 min do wyrośnięcia. W przypadku drożdży instant wystarczy dodać je ciasta razem z mąką.
Do dużej miski przełożyć resztę mąki i cukru, jajko, sól i rozczyn. Wymieszać składniki, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać rękoma lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się lepić do rąk (około 10 minut). Z ciasta uformować kulę, włożyć ponownie do miski oprószonej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1-1,5 godziny). Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.
Przygotować nadzienie- wymieszać miękkie masło z cukrem, cynamonem i kardamonem, odstawić na później. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, a następnie na blacie oprószonym mąką rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Ciasto posmarować nadzieniem cynamonowym, zawinąć w rulon, po czym pokroić ostrym nożem na plastry grubości około 3 cm. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia w odstępach i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Jajko roztrzepać widelcem, silikonowym pędzelkiem posmarować bułeczki z cynamonem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 10-15 min (kontroluj zarumienienie). Smacznego.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na PIECZONY SER CAMEMBERT.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na cynamonki lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

