Bułeczki z cynamonem, przepis na cynamonki, puszyste Cinnamon Rolls

bułeczki z cynamonem
4.8
(6)

Jesień nieodmiennie kojarzy mi się z zapachem cynamonu, to właśnie jesienią najczęściej piekę bułeczki z cynamonem, czyli popularne cynamonki. Zapach ciasta drożdżowego z maślaną nutą i właśnie cynamonu rozchodzą się po mieszkaniu i przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Cinnamon Rolls to puszyste i pyszne wypieki, które rozpieszczą Wasze podniebienia w chłodne zimowe wieczory lub mgliste poranki.

Bułeczki z cynamonem, cynamonki – potrzebne składniki

  • 600 g mąki
  • 30 g drożdży świeżych lub 1 opakowanie drożdży suchych (instant)
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru
  • 100 g masła
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 40 g cukru
  • około 30 g cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Bułeczki z cynamonem, cynamonki – przygotowanie

Jeśli używasz świeżych drożdży, należy przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na około 10 min do wyrośnięcia. W przypadku drożdży instant wystarczy dodać je ciasta razem z mąką.

Do dużej miski przełożyć resztę mąki i cukru, jajko, sól i rozczyn. Wymieszać składniki, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiać rękoma lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się lepić do rąk (około 10 minut). Z ciasta uformować kulę, włożyć ponownie do miski oprószonej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 1-1,5 godziny). Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość.

Przygotować nadzienie- wymieszać miękkie masło z cukrem, cynamonem i kardamonem, odstawić na później. Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść, a następnie na blacie oprószonym mąką rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Ciasto posmarować nadzieniem cynamonowym, zawinąć w rulon, po czym pokroić ostrym nożem na plastry grubości około 3 cm. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia w odstępach i odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Jajko roztrzepać widelcem, silikonowym pędzelkiem posmarować bułeczki z cynamonem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 10-15 min (kontroluj zarumienienie). Smacznego.

Zachęcam do wypróbowania przepisu na PIECZONY SER CAMEMBERT.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na cynamonki lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

bułeczki z cynamonem, cynamonki

CYNAMON

Oceń ten przepis

4.8 / 5. 6

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *