Bigos nieodmiennie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Mi również kojarzy się z czasem świątecznym, choć przygotowuję go również w ciągu roku. Mówi się, że bigos należy gotować kilka dni. Ja swój robię jednego dnia, drugiego tylko go podgotowuję, trzeciego podgrzewam i podaję. A u Was jak wygląda gotowanie tej potrawy?
Bigos świąteczny – potrzebne składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 duża cebula
- 0,3 kg dobrej kiełbasy
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 40 g suszonych grzybów
- 5-7 suszonych śliwek
- 3/4 szkl czerwonego wina półwytrawnego
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól i pieprz, szczypta kminku
Dodakowo:
- olej do smażenia
Bigos z kiszonej kapusty – przygotowanie
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dużego garnka, wlać 2 szklanki wody. Gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Namoczone grzyby gotować około 25 minut, odcedzić (wywar warto zostawić do zupy grzybowej lub do barszczu) pokroić i dodać do kapusty.
Łopatkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor i dodać do kapusty. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Przełożyć wędlinę do garnka z kapustą. Danie gotować ciągle na małym ogniu.
Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz wlać wino. Gotować jeszcze 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę śliwki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować jeszcze około 0,5 godziny.
Bigos odstawić w chłodne miejsce, na drugi dzień gotować jeszcze 30 minut, w międzyczasie sprawdzając, czy nie trzeba bigosu doprawić. Ponownie odstawić garnek w chłodne miejsce, a następnego dnia wystarczy już tylko podgrzać i można podawać. Smacznego.
Wypróbuj też przepis na pyszne KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na to danie lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.


