Przepis na tradycyjny bigos, bigos na święta

bigos tradycyjny
0
(0)

Bigos nieodmiennie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Mi również kojarzy się z czasem świątecznym, choć przygotowuję go również w ciągu roku. Mówi się, że bigos należy gotować kilka dni. Ja swój robię jednego dnia, drugiego tylko go podgotowuję, trzeciego podgrzewam i podaję. A u Was jak wygląda gotowanie tej potrawy?

Bigos świąteczny – potrzebne składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 0,3 kg dobrej kiełbasy
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 40 g suszonych grzybów
  • 5-7 suszonych śliwek
  • 3/4 szkl czerwonego wina półwytrawnego
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz, szczypta kminku

Dodakowo:

  • olej do smażenia

Bigos z kiszonej kapusty – przygotowanie

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Obie kapusty poszatkować, przełożyć do dużego garnka, wlać 2 szklanki wody. Gotować przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Namoczone grzyby gotować około 25 minut, odcedzić (wywar warto zostawić do zupy grzybowej lub do barszczu) pokroić i dodać do kapusty.

Łopatkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor i dodać do kapusty. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Przełożyć wędlinę do garnka z kapustą. Danie gotować ciągle na małym ogniu.

Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz wlać wino. Gotować jeszcze 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę śliwki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotować jeszcze około 0,5 godziny.

Bigos odstawić w chłodne miejsce, na drugi dzień gotować jeszcze 30 minut, w międzyczasie sprawdzając, czy nie trzeba bigosu doprawić. Ponownie odstawić garnek w chłodne miejsce, a następnego dnia wystarczy już tylko podgrzać i można podawać. Smacznego.

Wypróbuj też przepis na pyszne KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na to danie lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

bigos świąteczny

bigos

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *