
Barszcz ukraiński to pyszny sposób na pożywny obiad. Dodaje się do niego wiele warzyw, które zapewniają uczycie sytości na długi czas, dodatkowo to moc witamin na talerzu. Wypróbuj mój przepis, a już zawsze będziesz robić barszcz w ten sposób. Jest to wegetariańska wersja tej pysznej zupy.
Barszcz ukraiński – potrzebne składniki
- 3 spore buraki
- 4-6 ziemniaków (zależy od wielkości)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek pora i selera
- 1/3 główki kapusty włoskiej
- 1 puszka białej fasoli (możecie też namoczyć i ugotować suchą fasolę osobno i dodać na koniec)
- 3 łyżki śmietany 30%
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Sól i pieprz
- Bulion lub woda
Barszcz ukraiński – przygotowanie
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na małym ogniu na złoty kolor w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dodać warzywa pokrojone w plasterki lub kostkę: marchew, pietruszkę, selera i pora. Dusić około 5 minut, następnie wlać bulion lub wodę Dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz).
Ziemniaki pokroić w kostkę, kapustę drobno posikać i dodać do zupy. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotować około 25 minut na małym ogniu, aż wszystkie warzywa zmiękną. Na koniec dodać odsączoną z zalewy fasolę i doprawić barszcz ukraiński do smaku. Wlać śmietanę, doprowadzić zupę do wrzenia. Smacznego.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę, polecam ZUPĘ BROKUŁOWĄ Z KUKURYDZĄ.
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na barszcz ukraiński lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

