
W czasie Wielkanocy stawiamy na swój stół dania tradycyjne, a jednym z nich jest niewątpliwe barszcz biały lub żurek. Czym różnią się te dwie zupy? Już spieszę z odpowiedzią. Zasadnicza różnica polega na użyciu różnych zakwasów. Do barszczu białego używamy zakwas pszenny, który jest delikatniejszy w smaku, natomiast do żuru dodaje się zakwas żytni. Zakwas możemy kupić w sklepie lub przygotować go w domu. Samodzielne przygotowanie zakwasu nie jest trudne, zanim przejdziemy do przepisu na barszcz, przedstawię Wam przepis na domową zakwaskę.
domowy zakwas na żur lub barszcz biały
- 1 szklanki mąki (odpowiednio pszennej lub żytniej)
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 8 ziaren pieprzu
Mąkę dokładnie wymieszać z wodą w czystym dużym słoiku. Dodać czosnek i przyprawy. Słoik przykryć gazą i odstawić na ok 5 dni w ciepłe miejsce. Należy pamiętać, że zakwas mieszamy raz dziennie. Taka zakwaska idealnie sprawdzi się do zrobienia żurku lub barszczu białego.
Poniżej przedstawiam Wam przepis na jeden z najłatwiejszych barszczy białych lub żurek.
Składniki na barszcz biały lub żur:
- 0,5 l zakwasu na żur lub barszcz biały
- 4-5 sporych ziemniaków
- 0,5 kg białej kiełbasy
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek pora i selera
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka chrzanu tartego ze słoiczka
- 1 łyżka majeranku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- Sól i pieprz
Przygotowanie barszczu białego lub żurku
Białą kiełbasę pokroić w grubsze plasterki lub w kawałki (w przypadku, gdy kiełbasa jest cienka, tak jak u mnie). Warzywa umyć, obrać i pokroić- ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć wszystko do garnka, zalać wodą. Gotować ok 5 min, po czym dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw (ok 15-20 min).
Dodać chrzan i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować 5 min, po czym ciągle mieszając wlać zakwas i śmietanę. Barszcz doprawić do smaku. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki, można włożyć je do garnka z barszczem/ żurem, lub ułożyć na talerzu, na którym podamy zupę.
Barszcz/ żurek podawać w towarzystwie pieczywa.
Jeśli chcesz odmiany od tradycyjnego chleba, wypróbuj poniższy przepis:
https://codzisgotujemy.pl/chlebki-naan/
żur


