Delikatne i wilgotne babeczki z rabarbarem

babeczki z rabarbarem
0
(0)
babeczki z rabarbarem

Dziś mam dla Was kolejny przepis z użyciem sezonowego produktu, jakim jest rabarbar. Babeczki z rabarbarem są wilgotne, delikatne, o idealnym balansie słodko – kwaśnych smaków. Muffiny z tym warzywem (bo rabarbar to właśnie warzywo) zawsze się udają, ich przygotowanie zajmuje około 10 minut, a po 35 minutach mamy gotowe babeczki. Takie muffinki to super pomysł na szybki deser. Dodatkowo wspomnę, że rabarbar można zastąpić praktycznie każdym owocem (robiłam już wersję z truskawkami, ze śliwkami, z gruszką, z jagodami) i za każdym razem babeczki wychodzą pyszne.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o rabarbarze i jego właściwościach i wartościach odżywczych, sprawdź je w tym wpisie TARTA Z RABARBAREM.

muffiny z rabarbarem

Babeczki z rabarbarem – potrzebne składniki

Do przygotowania muffinów z rabarbarem potrzebujemy zaledwie kilku składników, które każdy z nas ma w domu. Rabarbar możemy zastąpić kawałkami jabłek, śliwek, gruszek, truskawek lub jagodami.

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 kostki masła (100 g) lub 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 3 łodygi rabarbaru lub 1 szklanka innych owoców 

Babeczki z rabarbarem – przygotowanie

Jeśli używamy masła, a nie oleju, należy je rozpuścić (np. w kuchence mikrofalowej lub w rondelku na gazie). Rabarbar pokroić na kawałki ok 1 cm długości, nie trzeba wcześniej go obierać. W misce wymieszać wszystkie suche produkty (mąkę, sól, proszek do pieczenia). W drugiej połączyć składniki mokre, czyli mleko, jajka i płynne (ale nie gorące) masło lub olej. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Dodać rabarbar (lub inne owoce), delikatnie połączyć z ciastem.

Papilotki najlepiej włożyć do metalowej formy na muffiny (dzięki temu zachowają kształt), ale nie jest to konieczne. Mieszanką wypełnić foremki do muffinek do 2/3 ich wysokości. Piec około 20 – 25 minut do suchego patyczka. Babeczki z rabarbarem smakują wybornie jeszcze ciepłe, choć po ostudzeniu zdecydowanie lepiej odchodzą od papierowych foremek. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na muffiny z rabarbarem lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym deserze. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Miłośników sezonowych pyszności zapraszam po przepis na TARTĘ Z RABARBAREM, lub SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI. A jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, sprawdź przepis na ZUPĘ SZCZAWIOWĄ.

Darmowe zdjęcie z galerii z catering, długi, drewno

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *