Prosty przepis na mazurek wielkanocny

prosty mazurek na wielkanoc
5
(3)
szybki mazurek na Wielkanoc

Czym jest mazurek?

Mazurek to tradycyjne, niskie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy. Przygotowuje się go z różnego rodzaju ciast, jednak najpopularniejszy jest spód kruchy, biszkoptowy lub orzechowy. Pamiętać należy o obwódce z ciasta, dzięki której masy nie wypływają na zewnątrz. Ciasto jest dość słodkie dzięki użyciu różnych mas (np. kajmakowej, orzechowej, galaretki), a także bardzo zdobne. Do dekoracji używa się najczęściej orzechów, kandyzowanych i suszonych owoców, a także czekolady. To jeden z najłatwiejszych wielkanocnych wypieków, zwłaszcza, jeśli użyta zostanie gotowa masa. Warto jednak przygotować ją samemu, nie jest to trudne. Zanim przejdziemy do prostego przepisu na mazurek, przedstawię Wam trzy sposoby na kajmak, który widzicie na wierzchu ciasta.

Kajmak

Kajmak nazywany również masą krówkową na mazurka można przygotować lub… kupić. W wielu sklepach dostaniecie od ręki gotową masę kajmakową, zazwyczaj jest ona zapuszkowana.

Można też zrobić kajmak poprzez długie gotowanie puszki słodzonego mleka skondensowanego. Wystarczy zanurzyć puszkę w wodzie (tak, by była cała przykryta) i gotować ok 2,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Po ostudzeniu można otworzyć puszkę i wykorzystać powstały kajmak na co tylko chcemy (do mazurka, na sernik, do mas tortowych lub jako przełożenie wafli).

Trzeci sposób jest najbardziej pracochłonny, jednak gdy zależy nam na wyjątkowym smaku domowego kajmaku, warto przygotować go samodzielnie. Będą nam potrzebne:

  • 0,8 litra (4 szklanki) mleka 3,2%
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml (1 szklanka) śmietany kremówki 30%

W szerokim garnku (używamy jak najbardziej szeroki garnek lub patelnię, przyspiesza to parowanie mleka) mieszamy mleko, śmietanę i cukier. Zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i mieszając co jakiś czas, odparować masę, aż nabierze pożądanego koloru i konsystencji, pamiętać jednak należy, że schłodzona masa kajmakowa jeszcze gęstnieje. Zajmuje to zazwyczaj 2,5 – 3 godziny, w zależności o tempa parowania. Prawda, że to nic trudnego?

mazurek pomysł na dekorację

Mazurek z masą kajmakową- potrzebne składniki

  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki kwaskowatego dżemu (użyłam malinowy)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub 400 ml kajmaku przygotowanego według powyższych przepisów
  • Bakalie i orzechy do dekoracji (u mnie to suszone morele, płatki migdałów, suszona żurawina, orzechy laskowe, malutkie ciasteczka w czekoladzie)

Zimne masło pokroić w drobną kosteczkę, dodać mąkę, jajka i cukier. Szybko zagnieść ciasto, tak by składniki się połączyły. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.

Przygotować formę, ja użyłam silikonowej 30 x 15 cm. Z foremką silikonową nic nie trzeba robić, natomiast jeśli używamy metalowej formy, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, wyłożyć nim spód formy, dodatkowo dokleić ciastem brzegi na wysokość ok 1 cm. Placek nakłuć widelcem, zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w czasie pieczenia. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, aż brzegi delikatnie się zarumienią. Spód mazurka wyciągnąć z pieca, ostudzić. Gdy ciasto będzie mieć temperaturę pokojową, posmarować je cienką warstwą dżemu (warto użyć bezpestkowy lub przetrzeć go przez sitko), następnie wylać masę kajmakową i udekorować. Jak dla mnie mazurek najlepiej smakuje na drugi dzień.

ciasto mazurek

To bardzo prosty przepis na wielkanocny wypiek. A jeśli masz ochotę na inne dania Wielkanocne, to zapraszam po przepis na Żurek https://codzisgotujemy.pl/barszcz-bialy-chrzanowy-zur-przepis/ lub Pasztet z mięsa rosołowego https://codzisgotujemy.pl/pasztet-z-miesa-z-rosolu-przepis-na-pasztet/

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na mazurek lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Oceń ten przepis

5 / 5. 3

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *