Sernik z mango, delikatny i pyszny

słynny poznanski sernik
4.5
(2)

Połączenie sernika z owocem mango jest tak pyszne, że na samą myśl cieknie ślinka. Powstało wiele wersji tego ciasta, jednak najsłynniejszą jest sernik z mango z poznańskiej kawiarni Cafe de Ruina. Każdy, kto miał okazję wypróbować ten wypiek, zgodnie twierdzi, że nie jadł nic lepszego. Mnie te opinie przekonały, żeby przygotować to ciasto. I wiecie co? Rzeczywiście nie jadłam nigdy lepszego sernika (a że jestem sernikożercą, to wiele ich próbowałam).

Kakaowy spód, delikatny i kremowy środek oraz efektowna polewa z kleksami pulpy owocowej wprawia kubki smakowe w szał, a cały serniczek znika w oka mgnieniu ( nie zjadłam go sama, rodzina dzielnie mi pomagała;) ). Ciasto to stało się kulinarną wizytówką Poznania, będąc w tym mieście musicie odwiedzić wspomnianą kawiarnię. Jeśli jednak do stolicy Wielkopolski Wam nie po drodze, przygotujcie sernik z mango w swojej kuchni i cieszcie się jego obłędnym smakiem. Dodatkowo, sernik przygotowuje się dość szybko i nawet początkujący w kuchni sobie z nim poradzą.

sernik z mango

sernik z mango- potrzebne produkty

Kruchy spód:

  • 55 g masła min 82% tłuszczu
  • 55 g cukru pudru
  • 15 g kakao
  • 100 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 850 g mielonego twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego sera półtłustego lub tłustego
  • 200 ml słodzonego mleka zagęszczonego ( skondensowane, z puszki lub z tubek)
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 500 g pulpy z mango (puree z puszki)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 3 spore jajka

Klajdra śmietanowa ( wierzchnia dekoracja)

  • 300 g gęstej śmietany 18%
  • 20 g cukru pudru
  • 6 łyżek pulpy z mango
serniczek

sernik z mango- przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Masło rozpuścić, jednak nie doprowadzać do jego wrzenia (można zrobić to w kuchence mikrofalowej). Dodać do niego mąkę przesianą z cukrem pudrem i kakao. Zagnieść ciasto. Będzie ono dość sypkie, przypominające kruszonkę. Spód tortownicy (23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wysypać ciasto i i mocno dociskając łyżką ugnieść je formując spód ciasta. Formę włożyć do piekarnika i piec 15 min. Wyjąć ciasto, odstawić do ostudzenia. Nie wyłączać piekarnika, w tym czasie przygotować masę serową.

Do dużej miski przełożyć twaróg, śmietanę, mleko skondensowane i pulpę mango (jeśli używamy niesłodzonej, należy spróbować masę przed dodaniem jajek i dosłodzić do smaku cukrem pudrem). Masę krótko zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, ponownie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Całość przelać na upieczony spód, wyrównać wierzch. Na spód piekarnika włożyć blaszkę, wlać do niej ok 2 litry wrzącej wody. Sernik piec na środkowym poziomie. Od razu po włożenia formy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C, po 15 minutach ponownie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec jeszcze godzinę, po czym uchylić piekarnik na 10 minut i dopiero wyjąć sernik z mango. Masa serowa będzie ścięta na zewnątrz, ale wciąż luźna w środku, tak ma być.

Studzić sernik w temperaturze pokojowej, a w tym czasie przygotować klajdrę (czyli wierzchnią dekorację). W misce połączyć śmietanę i cukier puder, wylać na lekko przestudzone ciasto (tu jest ciężko wyczuć o jak długim okresie mówimy, jeśli ciasto będzie zbyt ciepłe, wokół kleksów z pulpy mogą powstać promyczki, natomiast, jeśli ciasto będzie zbyt zimne, wtedy klajdra może nie zastygnąć). Łyżką nakładać pulpę z mango w formie kleksów, następnie wykałaczką przez nie przeciągnąć i nadać pożądany kształt. Sernik z mango ostudzić do temperatury pokojowej, następnie włożyć do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc). Rano wystarczy wyjąć ciasto z lodówki i już możemy się cieszyć smakiem kremowego i delikatnego wnętrza na kruchym kakaowym spodzie.

Obiecuję, że rodzina i znajomi, których poczęstujecie, będą zachwyceni tym smakiem.

Przepis na sernik z mango, który jedynie delikatnie zmodyfikowałam, pochodzi z bloga Wysmakowane.pl https://www.wysmakowane.pl/przepisy/sernik-z-mango-legendarny-sernik-z-poznania/#

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na sernik z mango lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym cieście. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

A jeśli masz ochotę na inne słodkości, może wypróbujesz przepis na babkę cytrynową? Wystarczy kliknąć w link https://codzisgotujemy.pl/prosta-babka-wilgotna-babka-cytrynowa/

Mango, Jako Hd Mango

Oceń ten przepis

4.5 / 5. 2

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *