Kruchy i soczysty schab w sosie musztardowym

schab w sosie
0
(0)
schab w sosie musztardowym

Kruche i soczyste mięso, wyrazisty sos… Brzmi pysznie, prawda? Właśnie taki jest schab w sosie musztardowym. Ja użyłam musztardy francuskiej, ale nie jest to konieczne, możecie zastąpić ją musztardą Dijon, sarepską albo zwykłą stołową (choć ta ostatnia jest dla mnie za delikatna). Mięso tak przygotowane gwarantuje, że zjecie obiad jak z najlepszej restauracji.

Schab w sosie musztardowym – potrzebne składniki

  • około 0,5 kg schabu (5 plastrów po około 2 cm grubości)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 0,5 korzenia pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • około 5 cm białej części pora
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • spora szczypta tymianku suszonego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia (ewentualnie)

Schab w sosie musztardowym – przygotowanie

Plastry schabu oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć schab i smażyć na dość dużym ogniu do zarumieniania, z obu stron. Zdjąć mięso z patelni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek, smażyć na mniejszym ogniu do delikatnego zarumienienia.

Marchew, seler i pietruszkę obrać, pokroić w plastry, dodać do cebuli. por pokroić w półplastry, dodać do reszty warzyw. Dusić około 5 minut, po czym dodać podsmażony schab i dolać 1 szklankę wody. Dodać tymianek, sól i pieprz, dusić około 40 minut. Po tym czasie dodać musztardę, śmietanę oraz ostatecznie doprawić do smaku.

Jeśli z sosu odparowała za mało wody, można go zagęścić – 1 łyżkę mąki rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody i powoli wlewać do sosu (ciągle mieszając) do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego.

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na schab w sosie musztardowym lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

Na kolację po tak wyśmienitym obiedzie polecam SAŁATKĘ GRECKĄ. Natomiast na deser polecam przepyszną i prostą w przygotowaniu TARTĘ ZE ŚLIWKAMI.

schab w sosie musztardowym

Musztarda francuska

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *