Duszona młoda kapusta

młoda kapusta z koperkiem
0
(0)
młoda kapusta
duszona młoda kapusta

Kiedy nadchodzi wiosna, czekam na nią z niecierpliwością. I to nie tylko dlatego, że tęsknię za ciepłem i słońcem, ale też nie mogę doczekać się młodych warzyw. Jednym z nich jest niewątpliwie młoda kapusta. Kiedy tylko pojawia się w warzywniaku, kupuję ją i przyrządzam według bardzo prostego, ale jakże pysznego przepisu. Lubicie duszoną młodą kapustę? Ja mogłabym się nią zająć codziennie, zarówno samą, jak i jako dodatek do obiadu.

Duszona młoda kapusta – potrzebne składniki

Aby przygotować duszoną młodą kapustę potrzebujemy zaledwie kilku składników:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki wody plus 0,5 szkl do gotowania
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Sól i pieprz do smaku
Kotlety mielone z jajkiem przepis
Kotlety mielone z jajkiem z młodą kapustą

Duszona kapusta – przygotowanie

Młodą kapustę oczyścić z wierzchnich liści, usunąć z niej głąb, a następnie drobno poszatkować. Ja to robię dzieląc warzywo na ćwiartki, a potem każdą z nich kroję na desce. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka w którym będziemy gotować kapustę, podsmażyć na delikatny rumiany kolor na maśle lub oleju. Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, dodać 0,5 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.

Dusić na małym ogniu 25 – 35 min, aż kapusta zmięknie, co jakiś czas mieszając. Koperek posiekać, dodać do duszonej młodej kapusty. W szklance rozmieszać 1 łyżkę mąki z 3 łyżkami zimnej wody. Ta mieszanka pozwoli nam zagęścić potrawę. Należy powoli wlewać mąkę z wodą do kapusty, ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Duszona młoda kapusta smakuje wyśmienicie jako samodzielne danie, choć ja uwielbiam jej smak z młodymi ziemniakami i kotletami z jajkiem. Przepis na kotlety znajdziesz TUTAJ

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz ocenę przepisu na krem brokułowy lub dodasz komentarz z opinią o przygotowanym daniu. Dla Ciebie to tylko chwila, dla mnie motywacja do działania i ulepszania swoich przepisów.

kapusta

Oceń ten przepis

0 / 5. 0

Polecane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *